Kunstenaar Khairzul uit Harderwijk neemt deel aan De Nederlandse Portretprijs 2023

Met twee werken, een zelfportret en een vrij werk, is hij gekozen door de jury uit meer dan 1200 werken, die tentoongesteld worden vanaf 8 juni. 

De Nederlandse Portretprijs 2023 

Expositie van 50 genomineerde Nederlandse portretkunstwerken in Slot Zeist 9 juni tot en met 3 september 
 
Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) reikt op donderdag 8 juni de Nederlandse Portretprijs uit in Slot Zeist. Voor de vierde editie van de tweejaarlijkse uitreiking zijn meer dan 1200 portrettekeningen, -schilderijen en -beeldhouwwerken ingezonden door bekende kunstenaars en nieuwe talenten. Een deskundige jury onder leiding van kunsthistoricus Ton Geerts heeft een vijftigtal portretten genomineerd en daar uit de winnaar gekozen. Naast de 2D en 3D Portretprijs wordt de publieksfavoriet en Jong Talent beloond. Ook is er een Selfieportretprijs voor scholieren. Van 9 juni tot en met 3 september zijn alle genomineerde portretkunstwerken te zien tijdens een expositie ‘Het Portret’ in Slot Zeist. 
 
Stichting DNP toont met het wedstrijdinitiatief de diversiteit en kwaliteit van de hedendaagse Nederlandse portretkunst. Daarnaast wil de stichting met de prijs een stimulans zijn voor de ontwikkeling in het portretschilderen en beeldhouwen. Winnaars in de categorie 2D en 3D ontvangen een geldprijs ter waarde van €10.000,-, waarvan de helft bestaat uit een opdracht om bekende Nederlanders te portretteren. Dat zijn schrijfster Jolande Withuis en schrijver en musicus Ronald Snijders. Zij zullen deze prijzen uitreiken.  

Selfieportretprijs 
Om ook jongeren te stimuleren zich creatief te ontplooien, organiseert Stichting DNP de Selfieportretprijs. Scholieren tussen de 12 en 18 jaar kunnen in alle 2D- en 3D-technieken (met uitzondering van een onbewerkte smartphone selfie) een zelfportret indienen. Drie finalisten winnen een geldprijs tot € 250,- en een Museum Jongerenkaart. 
 
De juryleden 
De jury van de Nederlandse Portretprijs 2023 bestaat uit een ervaren gezelschap van kunsthistorici, kunstkenners en kunstenaars, te weten: Juryvoorzitter Ton Geerts (senior conservator moderne en hedendaagse kunst bij het RKD), Josien Beltman (conservator hedendaagse kunst bij het Rijksmuseum Twente), Irma Braat (kunstenares en winnaar Portretprijs 2017), Bülent Evren (beeldend kunstenaar en kunstadviseur),Tonko Grever (kunsthistoricus, cultureel ondernemer en voormalig directeur Museum van Loon), Mooniq Priem (beeldend kunstenaar en winnaar van de Portretprijs 2019) en Sophie van Steenderen (conservator bij Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum).

Khairzul Ghani werd geboren in 1974 in Johor, Maleisië en woont en werkt sinds 2012 in Harderwijk, Nederland. Ghani werkt voornamelijk met olieverf en blinkt uit in de onderwerpen portret, figuratie en landschap. Hij drukt en interpreteert door middel van zijn gedurfde kleuren, lijnen en streken, geïnspireerd door de stijl van het hedendaagse, fauvisme en expressionisme. Zijn werken benadrukken altijd de veelheid aan verzadigde kleuren en expressieve gebaren, maar elke centimeter canvas krijgt de juiste aandacht en functionaliteit. Lees meer ...

Kunst eigen werk Kharizul