Kunst Na Arbeid koopt ’t Zanglokaal Hierden van ’t Hierder Zangkoor

Door Harry Schipper – Het in Hierden beroemde Zanglokaal aan de Zuiderzeestraatweg is deze donderdagmiddag 22 april overgegaan in nieuwe handen.

Muziekvereniging Kunst Na Arbeid heeft ’t Zanglokaal Hierden gekocht van ‘t Hierder Zangkoor, dat daarin al 94 jaar repeteerde

“Tja, de tijden veranderen hè”, licht secretaris Bertha Kok van het 102-jarige zangkoor desgevraagd de verkoop toe. “Onze club, die ooit meer dan honderd leden telde, telt nu nog maar 45 leden. De meesten zijn zo midden zeventig jaar tot in de tachtig jaar oud. En er komen geen nieuwe leden bij. Ik ben met m’n 64 jaar één van de jongsten. En met zo weinig leden kwam vanzelf al een tijdje geleden de vraag, wat we aan moesten met het lokaal. Nou, verkopen dus”.

“En bij Kunst Na Arbeid zijn ze heel blij met het zanglokaal”, weet Kok. “Zij repeteren altijd in het Dorpshuis. Vanaf nu kunnen ze dus gewoon terecht in hun eigen ruimte. En het mooie is: wij kunnen het zanglokaal altijd van hun terug-huren. Bovendien mogen we al onze spullen, onze muziek, de piano en zo daar laten staan. Dus voor ons is het  ook ideaal zo!”

’t Zanglokaal Hierden was eerst een groen houten gebouwtje dat in 1927 was gebouwd aan het Van Goorswegje. Dat is dezelfde plek waar in het najaar van 1978 het huidige gebouw verrees, toen in het rood geverfd en twee en een halve meter kleiner dan nu en ook nog zonder stenen muren eromheen. ’t Hierder Zangkoor, in 1919 opgericht, repeteerde de eerste zeven jaar van haar bestaan in de bakkerij van Van den Brink. Daarna nog even in een schuur bij de boerderij van de familie Dekker, maar die bleek al snel te klein voor het snelgroeiende zangkoor. Zo ontstond het plan voor een eigen zanglokaal, dat voor het toen grote (voorgeschoten) bedrag van zeshonderd gulden werd gebouwd door eigen leden.

Maar ook het houten zanglokaal werd te klein voor het koor dat door was gegroeid naar meer dan tachtig leden. Voor repetities moest zelfs naar het Dorpshuis worden uitgeweken. Al snel viel het besluit tot sloop en nieuwbouw, waarbij opnieuw de leden zelf de handen uit de mouwen staken.

’t Zanglokaal Hierden en ’t Hierder Zanglokaal waren tot deze donderdag dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat blijft, want ook de banden van de nieuwe eigenaar, de muziekvereniging Kunst Na Arbeid en ’t Hierder Zangkoor zijn sterk. Zo zijn er koorleden wier zonen of dochters bij de muziek spelen, vertelt Bertha Kok. “We onderhouden goede contacten. ’t Hierdense volk kent mekaar toch door en door, nietwaar?!”

Ze benadrukt dat de verkoop niets te maken heeft met geruchten die in Hierden de ronde doen als zou ’t Hierder Zangkoor op zwart zaad zitten, of zelfs failliet. “Niks van waar. Dat is helemaal niet aan de orde hoor. Wij wilden alleen alles goed hebben geregeld, nu de club nog bestaat. Er zijn zoveel oude leden, waarvan ook nog wat ziekelijk zijn. En de vaste lasten blijven gewoon doorlopen hè. Zo’n gebouw is net als een eigen huis…”

Bij Kunst Na Arbeid overheerst blijdschap over de aanwinst van een eigen repetitieruimte, waar men altijd lovend was over de geweldige akoestiek. “We zijn er héél erg blij mee”, bevestigt penningmeester Margreet de Jager. Wel wil de vereniging meteen al gaan verbouwen. “We zitten er met z’n vijftigen in hè”, legt De Jager uit. Volgens de 42-jarige Zeewoldense loopt bij de gemeente al een vergunningaanvraag om het gebouw uit te breiden met onder andere een vergaderzaal en een veel grotere kelder, waarin de muziekinstrumenten en bladmuziek in kunnen worden opgeslagen.

Muziekvereniging Kunst na Arbeid en t Hierder Zangkoor Zanglokaal