Krugers succesvol in Duitsland

Tijdens het grote internationale pinkstertoernooi in het Duitse Neheim heeft paralympisch zwemster Lisa Kruger weer voor een flinke sensatie gezorgd.

De 14 jarige Harderwijkse mocht met 9 medailles terug naar huis. 3 Maal goud, 5 maal zilver en 1 maal brons. Ruim 600 deelnemers vanuit de hele wereld verschenen op het startblok van het 50 meter buitenbad afgelopen weekend.

Paralympisch zwemster Lisa Kruger had reguliere limieten voor 11 individuele afstanden en mocht uitkomen voor AZ&PC tussen de zwemmers zonder beperking. Ook het 12 jarige zusje Amber Kruger (de Woelwaters Harderwijk) had voor vier afstanden de limieten gehaald en mocht haar debuut maken op een internationaal toernooi. Amber, die slechts 1 maal per week traint en voor het eerst in een 50 meter bad zwom, haalde 3 persoonlijke records en eindigde keurig in het middenveld.

Voor Lisa Kruger was het, na een trainingsstage in Mallorca afgelopen weken met de Nederlandse Paralympische selectie, een prima oefenwedstrijd met veel starts en lastige omstandigheden (watertemperatuur van slechts 20 graden en korte tijd tussen vele verschillende starts). Toch wist de Harderwijkse weer mooie tijden neer te zetten.

Op vrijdag zwom Kruger naar goud op de 400 meter vrije slag (4.59,03). Nog geen uur later zwom ze ruim 10 seconde van haar, in april gezwommen, persoonlijke record af op de 200 meter wisselslag af( van 2.49,10 naar 2.38,52) en won hiermee het zilver. Op beide afstanden zal Kruger Nederland vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap over 50 dagen in het Schotse Glasgow.

lisa kruger paralympisch zwemster harderwijk

Als startzwemster in het estafette team 4x200 meter vrije slag van AZ&PC zwom Kruger wel een persoonlijk record (2.22,64), maar vielen zij met een vijfde plaats helaas buiten de prijzen. Op zaterdag stonden vier individuele afstanden en een 4x100 meter wisselslag estafette gepland. Alleen op de 100 meter schoolslag zwom Kruger een persoonlijk record (1.22,09) en won daarmee het zilver. Ook deze afstand staat voor Kruger op het programma van de Wereld Kampioenschappen.

Op de 50 meter vlinderslag werd zij 4de, de 100 meter vrije slag leverde brons op en de 50 meter rugslag (34,09) was niet alleen goed voor het zilver, maar haar tijd was ook goed genoeg voor een plaats in de grote Finale (alle leeftijden bij elkaar) later die avond. In de finale was Lisa weer een stukje sneller dan in de serie en met 33,66 werd zij uiteindelijk knap 6de en 1ste in haar eigen leeftijdscategorie.

Ook zondag vroeg startte met een klein feestje, want Kruger haalde 8 seconde van haar tijd af op de 200 meter schoolslag (3.00,10) en wist hiermee een zilveren plak de bemachtigen. De 50 meter vrije slag leverde geen pr op, maar wel een 4de plaats. Op de 100 meter rugslag (ook een afstand die zij op het Wereld Kampioenschap zal zwemmen) kon Kruger, die de Europees Record houdster is op die afstand in kort bad, geen persoonlijk record zwemmen, maar mocht wel op het hoogste podium plaats nemen.

Haar 1.15,30 was goed voor goud! De 50 meter schoolslag (38,44) op zondagmiddag leverde zilver op en de 200 meter rugslag (2.43,50) was nog eens goed voor zilver.