Kritiek op Natuurmonumenten over verloedering gebied de Mheenlanden

Boswachter Marcel Kwant is een beetje verbaasd over alle negatieve reacties op het gebied de Mheenlanden. 

“We hebben net vorige maand een goed bezochte streekconferentie gehad over dat gebied, in Hotel de Beyaerd. We hebben met bijna driehonderd omwonenden daar gezeten en hebben dit geluid niet gehoord, terwijl dat wel het moment was geweest de zorgen daarover te uiten.”

Hij heeft de post op Facebook ook voorbij zien komen. “Een collega stuurde het door”. Op de Facebookpagina ‘Hierden, het mooiste dorp van de Veluwe’ heeft iemand een foto gepost, van een soort pamflet. Die hing bij de Beek, de Broeken en aan zee. Op het pamflet wordt flink kritiek geuit op Natuurmonumenten.

De boel verloedert, alles zit onder de zwanenpoep, de boeren worden weg gepest, er is geen vee meer te zien, weidevogels vertrekken omdat vossen op ze jagen en de overlast wordt alleen maar groter omdat de Hierdense jagers niets mogen schieten. Kwant zegt dat de meneer of mevrouw die dit geschreven heeft, altijd met Natuurmonumenten in gesprek mag. “Graag zelfs. We weten namelijk dat er ganzen en zwanen zijn, die zijn typerend voor het Veluwemeer. Maar dat ze zoveel overlast geven, was ons niet bekend.”

Natuurmonumenten heeft om en nabij de tweehonderd hectare aan weilanden in de Mheenlanden in eigendom. “En daar proberen we zoveel variatie in te krijgen als we kunnen. Natuurrijke, bloemrijke weilanden, maar ook graslanden waar we juist graag een paar grazers in zien staan. Dat kan niet in elk weiland, juist omdat we die verscheidenheid graag houden.”

Dat er weinig weidevogels te zien zijn, kan volgens Kwant goed kloppen. “Dat is helaas een landelijke tendens, maar het ligt ook aan de graslanden. In de Mheenlanden zijn die wat natter, door de vele beekjes. Dan zien we minder weidevogels, maar hopelijk op den duur wel meer lepelaars en kieviten.” Dat er niet gejaagd mag worden op vossen, klopt. Maar er is geen sprake van een algeheel jachtverbod. “Wij hebben met twee jagers van de Hierdense Jagersvereniging een afspraak. Zij mogen de populatie beheren, zij mogen er jagen. En ze mogen één ander iemand mee nemen, dus er wordt door vier jagers beheerd. Er is een verbod op het jagen van vossen, hazen en konijnen, maar het juist de bedoeling dat ze beheren op de overige dieren.”

Kwant zegt nogmaals verbaasd te zijn over deze kritiek. Juist omdat de Streekconferentie van afgelopen maand zo opbouwend was. Hij hoopt dat er tijdens de terugkomochtend van de Streekconferentie, vrijdag 11 november in het Van der Valk Hotel, hier op voortgeborduurd wordt. 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info