Door Petronella van het Goor - Tien maanden geleden gaf de gemeenteraad het college de opdracht om te onderzoeken hoe ze jongeren en jeugd kunnen betrekken bij de politiek. Bij onderwerpen als wonen, onderwijs en duurzaamheid, maar ook ‘sowieso’. De gemeenteraad wil dingen kunnen voorleggen aan de jongere generatie, hun mening horen en meewegen.
Hun advies was ‘als je dit echt wilt, doe het dan goed en niet half’ ”, zegt wethouder Maarten Reckman. Er is contact geweest met Alkmaar, Eindhoven, Apeldoorn, Zutphen en Nunspeet, allemaal gemeenten die flink inzetten op de jongerenparticipatie.Inmiddels is het onderzoek afgerond. “We hebben onder meer gekeken naar hoe andere gemeenten het doen, wat we daarvan kunnen leren
Vaste groep jongeren
Het college heeft een voorstel naar de raad gestuurd, met drie scenario’s voor jongerenparticipatie. “In scenario 1 zetten we vol in op een vaste groep jongeren die structureel bij elkaar komt en meedenkt." Dat kan zijn over onderwerpen die vanuit de politiek worden aangedragen, maar ook onderwerpen die zij belangrijk vinden. “Bij dit scenario wordt er ook iemand aangenomen vanuit de gemeente.” Dat maakt dat het kostenplaatje voor scenario A het hoogst is, namelijk 25.000 euro per jaar.
Projectmatig
Het tweede scenario gaat uit van jongerenparticipatie op projectbasis. Per project wordt door de gemeente gekeken of jongerenparticipatie nodig is. Als dat zo is, wordt er gezocht naar jongeren die mee willen denken. De jaarlijkse kosten van dit voorstel worden geschat op 7.500 euro.
De derde optie is geen extra inzet op jongerenparticipatie. Dat kost de gemeente niets.
De gemeenteraad kiest
Het college heeft bewust geen voorkeur aangegeven. “Ik zou het zeker toejuichen, een keuze voor dat eerste scenario. Maar dat is wel 25.000 euro. Misschien beginnen met het tweede scenario en dan toewerken naar het eerste? Ik weet het niet, die keuze is aan de raad. Onze opdracht was om te onderzoeken hoe we jongerenparticipatie een plek kunnen geven in de politiek. Dat hebben we gedaan.”