Koopzondag-discussie laait weer op

De koopzondag in Harderwijk blijft een discussie, ook binnen de gelederen van de partijen die vier jaar geleden hun 'gelijk' hebben gehaald, zo blijkt uit een brief van de Christen Unie aan de Harderwijkse leden.

De partij wil de achterban eens polsen en belegt een extra ledenvergadering, 15 mei om 19.30 uur in de Plantagekerk.

Wat als die koopzondag er toch komt, wat als die nodig blijkt te zijn voor het behoud van de winkels en het tegengaan van de leegstand? Ook het CDA wil er met haar achterban over in gesprek.

Uit een recent onderzoek naar de vitaliteit van middelgrote centrumgebieden van onderzoeksbureau Goudappel Coffeng, blijkt dat Harderwijk het heel goed doet (ons centrum staat in de top vijf), maar dat er altijd ruimte is voor verbetering. Gratis parkeren bijvoorbeeld (meer dan de twee uur die we nu hebben) en openstelling op zondag.

De koopzondag is al jaren een discussie in Harderwijk.

In het Collegeprogramma Harderwijk 2010-2014, getiteld 'Snoeien, bloeien en groeien', stond al een onderzoek opgenomen naar behoefte aan koopzondagen. In het voorjaar en de zomer van 2013 is dat onderzoek uitgevoerd. In september kwam de conclusie: van alle geïnterviewde bewoners, bezoekers, werkgevers en werknemers, was slechts 45 procent voor een koopzondag. Daarmee was die voor het college van burgemeester en wethouders van de baan.

De gemeenteraad was aan zet. Als de meerderheid voor een koopzondag was, zou die er, ongeacht de resultaten van het behoefte-onderzoek, toch komen. Een stemming in de gemeenteraad, april 2014, met 14 stemmen voor en 15 stemmen tegen, maakte de kous af.

Geen koopzondag, in elk geval niet tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

De brief van ChristenUnie aan hun leden en het voornemen van het CDA om ook te gaan praten, kan er maar zo voor zorgen dat de koopzondag toch voor die tijd nog wordt ingevoerd. De CU en het CDA waren namelijk de twee grote partijen die de invoering steeds tegen hebben weten te houden. Of ze hun achterban zo ver krijgen daar in mee te gaan, is nog maar de vraag. Met deze actie hebben de twee grootste christelijke partijen de discussie in elk geval weer op gang geholpen.
Wat denkt u? Houdt Harderwijk vast aan de zondagse rust of is het slechts een kwestie van tijd voor we elke zondag kunnen winkelen? 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info