Koning Willem-Alexander geeft startsein 10 jaar Burendag bij ZorgDat in Harderwijk

Vrijdag 19 juni werd voor de bezoekers van de officiële landelijke aftrap van Burendag bij ZorgDat Harderwijk een bijzondere dag.

Koning Willem-Alexander maakte Zijn opwachting en gaf samen met buren uit Harderwijk het officiële startsein voor de 10e landelijke Burendag op 26 september 2015.

Dit gebeurde door het onthullen van een bord speciaal gemaakt voor deze feestelijke 10e Burendag. Al bijna 10 jaar op rij viert Nederland Burendag, het feest bedacht door Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Doel van deze dag is de buurten leuker, socialer en veiliger maken. Dit gebeurt doordat buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun eigen buurt.

Ook in Harderwijk wordt er in verschillende straten Burendag georganiseerd. Iedere laatste  zaterdag van september worden er in verschillende straten leuke activiteiten gedaan, ontmoeten buren elkaar en zetten  mensen zich in voor een fijnere en groenere buurt.
 
Tijdens de landelijke aftrap ontmoette Koning Willem-Alexander een aantal initiatiefnemers uit straten waar Burendag wordt gevierd. Zij spraken met elkaar over de wijze waarop de verschillende straten burendag vieren, wat de gevolgen van burendag zijn en hoe het komende jaar is ingevuld tijdens burendag.

FOTOGRAFIE BART HOMBURG / ORANJE FONDS
 
Bewoners van de Schelpenhoek, Ir. Leemanstraat, Stromenwaard en Sweelinckdreef waren uitgenodigd om tijdens deze besloten bijeenkomst aanwezig te zijn. In elk van deze straten wordt jaarlijks op een bijzondere manier Burendag georganiseerd. De afgelopen jaren zijn aan bijvoorbeeld de Sweelinckdreef de plantsoenen gewijzigd naar wens van de bewoners. Zij hebben zelf de planten gepoot, nadat de gemeente Harderwijk dit faciliteerde. Vervolgens houden de bewoners zelf hun perkjes en plantenbakken bij. Uitgenodigde bewoners hebben tijdens de feestelijke bijeenkomst, elkaar ontmoet. Daarnaast hebben zij voor hun eigen straat kweekbakken gevuld met groenten van de gemeente. Er zijn nestkastjes gemaakt om de straat mee te versieren en er is gewerkt aan een mooi mozaïek als aandenken aan deze bijzondere dag. Voor de aanwezige kinderen, had het Oranjefonds vliegers om te knutselen.
 
De officiële landelijke aftrap vond plaats in Wijkontmoetingscentrum Drielanden. Vorig jaar hebben vrijwilligers en wijkbewoners vanuit dit Wijkontmoetingscentrum de Burendag georganiseerd voor hun wijk. Veel buurtbewoners en toevallige passanten  kwamen toen even een kop koffie drinken en mensen hebben elkaar op prettige manier ontmoet. Samen is er het vorige jaar een mooi mozaïek gemaakt als beeld voor de saamhorigheid en als welkom in de buurt. Dat ZorgDat een grote ondersteunende rol heeft en een aanjaagfunctie vervult voor Burendag in Harderwijk, was voor het Oranje Fonds reden om hier de officiële aftrap te organiseren. Het wijkontmoetingscentrum is een centraal punt in de wijk waar bewoners altijd welkom zijn. Er vinden vele activiteiten plaats, maar ook is het mogelijk om de ruimte te gebruiken tijdens het bedenken van goede buurt en straatinitiatieven.
 
Dit jaar is het op 26 september Burendag. Wilt u ook een feestje vieren in uw straat en een leuke dag organiseren samen met uw buren? Dit kan! Kijk op www.burendag.nl voor alle informatie en tips voor een geslaagde burendag. Heeft u vragen dan kunt u ook altijd terecht bij één van de opbouwwerkers van ZorgDat, kijk op www.zorgdat.nl voor hun mailadressen of bel naar 0341-434656

Het Oranje Fonds steunt projecten op het gebied van sociale cohesie en participatie. Bijvoorbeeld: kleinschalige buurtinitiatieven, mentorprojecten voor jongeren en ontmoetingsruimtes. Naast de steun aan vele projecten, wil het Oranje Fonds een aanjaagfunctie vervullen waardoor projecten niet alleen geld krijgen, maar organisaties ook kennis kunnen opdoen, ervaringen uitwisselen en zich vaardigheden eigen maken. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken als beschermpaar regelmatig projecten die door het Oranje Fonds worden ondersteund.