Komst nieuwe houten uitkijktoren bij Beekhuizerzand nog onzeker

Harry Schipper – Er komt een nieuwe – en grotere – houten uitkijktoren te staan bij het Beekhuizerzand, onderaan de voormalige vuilnisbult waarop vroeger de oude toren stond.

Al is het nog niet helemaal zeker of het hoge bouwwerk er daadwerkelijk komt, de Harderwijkse gemeenteraad wordt alvast gevraagd om er 190 duizend euro voor neer te tellen

Die onzekerheid komt doordat er tegenwoordig voor alle bouwwerken nabij en zeker ín Natura 2000-gebieden eerst een stikstoftoets op moet worden losgelaten.

Harderwijk hoeft trouwens niet het volle pond te betalen voor de nieuwe uitkijktoren. De provincie Gelderland betaalt 87 duizend euro subsidie mee aan het bouwsel. De provincie doet dat, omdat ze wil dat stukken Veluwe-natuur beter wil beschermen. Het Beekhuizerzand zeker ook. Door een uitkijktoren te bouwen blijven bezoekers meer geconcentreerd op één plek en mogen ze op andere plekken – met name tijdens het broedseizoen – niet meer komen.  Zo worden de kwetsbare diersoorten en planten beter beschermd.

Om die reden worden er aan de noordzijde van het Beekhuizerzand ook enkele (niet doorgaande) fietspaden verwijderd of ontoegankelijk gemaakt. Daarvoor krijgt de gemeente nog eens 23.000 euro subsidie van de provincie. Die subsidie benut de gemeente verder voor een ecologisch onderzoek naar de gevolgen van het omleiden van fietsroutes én om borden bij het Beekhuizerzand te plaatsen waarop uitleg over de genomen maatregelen wordt gegeven.

Aanvankelijk waren de kosten voor de nieuwe uitkijktoren lager geraamd, namelijk 116 duizend euro. Inmiddels zijn de prijzen voor materialen en werkuren zó gestegen, dat nu 190 duizend euro voor de bouw wordt uitgetrokken. De bouw zat al een paar jaar in de pen, nadat de vorige uitkijktoren zo’n zes jaar geleden noodgedwongen moest worden afgebroken. De oude toren was door vernielingen en het losdraaien van bouten onveilig geworden. De oude uitkijktoren stond er sinds 1993 en heeft dus zo’n 24 jaar dienst gedaan.

Uitkijktoren