Kleinkoor Caprice viert 40-jarig jubileum

Op 7 oktober 2023 vindt in de Grote Kerk in Harderwijk een bijzonder concert plaats, namelijk een uitvoering van J.S. Bach’s levenswerk, de Mis in b-klein (Hohe Messe), door Kleinkoor Caprice. Bach's levenswerk in de Grote Kerk in Harderwijk.

Muzikaal testament

De Hohe Messe van Johann Sebastian Bach, ook wel Mis in b-klein of Missa in h-moll (BWV 232) genoemd, wordt gezien als één van Bach’s grootste meesterwerken, waarin hij het beste van zijn eerdere composities samenbracht in een complete mis. Hij putte daarbij uit de volledige breedte van zijn oevre en gebruikte delen van geestelijke, maar ook wereldlijke cantates, die hij samenvoegde en herschreef voor deze mis. Het resultaat is een majestueus werk van negen aria’s en duetten, veertien vier- tot achtstemmige ensembledelen en een grote hoeveelheid aan instrumentale solo’s, in een onvoorstelbare afwisseling van stijlen. Je zou kunnen zeggen dat het Bachs ‘best-of’-programma is, waarin hij zijn mooiste en beste werken tot een universeel kunstwerk smeedde. De Hohe Messe is zijn muzikale testament.

Kleinkoor Caprice wordt bij de uitvoering van de Hohe Messe begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Vocale solisten zijn sopraan Marjon Strijk, alt Anne-Marieke Evers, tenor Falco van Loon en bas Joep van Geffen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Hans Noijens.

Dirigent Hans Noijens: “Eén van de docenten bij wie ik ooit les had vond dat je als dirigent de Hohe Messe niet moest dirigeren voor je 50e levensjaar; hij stelde dat je als musicus over een zekere muzikale en mentale rijpheid en ook levenservaring moet beschikken om het stuk goed te kunnen bevatten en uit te voeren. Nu ben ik die vereiste leeftijd inmiddels ruimschoots voorbij en ik ben dan ook enorm blij dat de gelegenheid zich voordoet; dat Caprice weer een jubileumjaar heeft dat gevierd wordt met dat prachtige werk. Waarvan elk deel is als een diamant die vanuit iedere hoek van waaruit je hem bekijkt steeds weer een ander licht laat schijnen. Het studeren aan het stuk voelt waarlijk als een ontdekkingstocht in het paradijs en de repetities zijn elke week feest! Ik kan u het concert straks op 7 oktober zeer aanbevelen, want dat belooft ook een feest te worden!”

Jubileum
Harderwijks kamerkoor Kleinkoor Caprice geniet goede bekendheid op de Noordwest-Veluwe en ver daarbuiten. De 30 leden zijn stuk voor stuk enthousiaste muziekliefhebbers, voor wie zingen een vorm van topsport is. Het repertoire is breed: van a capella koormuziek tot grote oratoriumwerken en van renaissancemuziek tot hedendaagse composities. Een jaarlijkse traditie is de decemberuitvoering van het Festival of Lessons and Carols in de Grote Kerk in Harderwijk. Al 40 jaar draagt deze kerstuitvoering bij aan de bekendheid van Kleinkoor Caprice in de regio. Ook buitenlandse concertreizen vormen een vast onderdeel van Kleinkoor Caprice. Het kamerkoor heeft al in vele landen op bijzonder locaties gezongen, waarvan de Sint Pieterskerk in Rome en de Nôtre-Dame in Parijs tot de hoogtepunten behoren.

Al eerder voerde Kleinkoor Caprice de magistrale Hohe Messe van J.S. Bach uit tijdens haar 10-, 20- en 30-jarig jubileum. En ook nu, ter gelegenheid van haar 40e jubileum, zet het Harderwijkse kamerkoor deze traditie voort.

Jos van Veldhoven
Heel bijzonder is de mogelijkheid voorafgaand aan het concert een lezing bij te wonen door Jos van Veldhoven, die wordt gezien als een van de meest toonaangevende dirigenten van de barokmuziek. Hij neemt zijn toehoorders mee in de ontstaansgeschiedenis en de muziek van de Hohe Messe, maar vertelt ook over Bach en hoe die zelf zijn muziek uitvoerde. In een culinair arrangement kan men bovendien genieten van een heerlijk diner voorafgaand aan het concert.

De uitvoering van de Hohe Messe vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2023 vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk in Harderwijk. Kaarten voor dit prachtige concert, inclusief programma en pauzeconsumptie, zijn te bestellen via www.kleinkoorcaprice.nl/hohemesse

Kleinkoor Caprice
(Marco Kok Fotografie)