Kleermaker vroegtijdig klaar op WK darts ‘Niveau van vorig jaar niet aangetikt’

Door Marco Jansen - In de eerste ronde had de 31-jarige Harderwijker geen enkele moeite met de Chinees Xicheng Han, maar na 3-0 verlies in de tweede ronde van de Engelsman Chris Dobey is zijn toernooi voorbij.

In de eerste ronde had de 31-jarige Harderwijker geen enkele moeite met de Chinees Xicheng Han, maar na 3-0 verlies in de tweede ronde van de Engelsman Chris Dobey is zijn toernooi voorbij

En dus is Kleermaker ‘gewoon’ thuis bij zijn gezin tijdens de kerstdagen en blikt hij terug op zijn korte avontuur in Londen. In de nacht van 24 december keerde hij terug.
 
Kleermaker beleefde een ideale start van het toernooi tegen Xicheng Han (48) die nog nooit op een WK-podium had geacteerd. De Chinees had zich gekwalificeerd door de finale van de PDC China Premier League te bereiken. Die verloor hij weliswaar, maar doordat zijn opponent niet in staat was af te reizen, maakte Han zijn debuut. „Het was een heel vriendelijke man, maar het was aan zijn spanning ook te merken dat hij voor het eerst op zo’n podium stond. Het was voor hem een hele happening, in China en Japan is de concurrentie toch minder. Voor mij was het een prima opwarmertje, omdat ik week in, week uit tegen de grote namen speel. Op voorhand was ik dus zwaar favoriet. Het enige nadeel was dat ik nul informatie van hem had. Ik tastte een beetje in het duister, maar het was een prima loting voor de eerste ronde. Als ik op de juiste momenten het goede zou doen, mocht ik niet in de problemen komen. Ik stond heel snel 2-0 voor en dan is het zaak om je concentratie vasthoudt en niet in de valkuil stapt door verslapping. Ik maakte de partij zakelijk af’’, aldus Kleermaker, die simpel won met 3-0, 3-1 en 3-1.
 
De tweede ronde kreeg hij een ander niveau tegenover zich. Voor het eerst moest hij het opnemen tegen Chris Dobey, de 32-jarige Brit die 20ste op de wereld staat en voor dit WK als 22ste was geplaatst. „Hij is een goede speler en op papier was hij de favoriet. Ik had mij via de route van de vloertoernooien geplaats. Ik was als 30ste geplaatst en stond 44ste op de wereldranglijst. Maar als ik hem onder druk kon houden, zou hij normaal gesproken weleens wat missen. Als ik die kansjes zou benutten, kon ik er een wedstrijd van maken. Mijn niveau moest dan wel een stukje hoger zijn dan in de eerste ronde.’’

Kleermaker wist dat hij zijn kansen zou krijgen en dat gebeurde ook. „Vooral op de dubbels heb ik er meerdere gehad, maar elke keer als ik een belangrijke kans kreeg, miste ik hem en was hij er als de kippen bij om dat af te straffen. Ik had hem wel wat onder druk, maar doordat ik mijn kansen niet pakte, zette ik mijzelf ook steeds meer onder druk. Dan voel je het langzaam uit je vingers wegglippen en wordt het een moeilijk verhaal.” Kleermaker pakte zijn breakkansen niet en verloor met 3-2, 3-1 en 3-2. Het is een spel van millimeters en momentopnames. De vorm die ik nodig had, was er niet en het momentum lag zeker niet bij mij, maar bij hem. Als je zo speelt als ik deed, dan verlies je ook gewoon terecht. Dan moet je hem een handje geven en erkennen dat hij beter was.”
 
Teleurstelling en leermoment

Dat neemt niet weg dat Kleermaker flink teleurgesteld was dat hij niet in de buurt kwam van de prestaties bij zijn debuut. Vorig jaar haalde hij de laatste zestien na drie gewonnen partijen. „Ik had ook nu verwachtingen voor een goed WK en het vertrouwen om iets moois neer te zetten. Mijn middelste zoontje Djani was vijf dagen mee op de kamer en keek zijn ogen uit. Maar het niveau van vorig jaar heb ik niet aan kunnen tikken. Ik heb ook een best wisselvallig jaar gehad. Op momenten stond ik goed te gooien, maar er waren ook heel veel momenten dat het minder was. Ik heb 37ste gestaan, maar ben ook naar plek 44 afgezakt. Ik heb op die vloertoernooien wel de laatste 16 gehaald, maar de achtste finale verloor ik dan. De piekmomenten zijn er te weinig geweest. Het verloop van mijn WK is dus wel tekenend, het is wat het is.

Ik altijd gezegd dat het WK pas begint na kerst, als de derde rondes zijn. Dan zijn de partijen ook wat sneller na elkaar. Het is echt wel een teleurstelling dat ik nu na kerst niet terug mag komen. Ik zal het thuis vanaf de bank gaan volgen of als analist in de studio van Viaplay. Tegelijk is het ook een leermoment. Het nieuwe seizoen begint half februari weer. Ik sta weer 40ste en om te stijgen moet ik scherper zijn, het niveau zal omhoog moeten. Daar ga ik met nog meer trainingsuren hard voor aan de slag.”