Klaargestoomd voor de toekomst bij Top Cleaning

Elke maand gaat Stad in Bedrijf met een bedrijf uit de regio naar Stomerij Topcleaning in Harderwijk. Tijdens dit bezoek wordt gekeken naar de zakelijke ontwikkelingen en hoe hier creatief op in te spelen valt.

Deze maand komt verkoopdirecteur Martijn Smit van het Harderwijkse Qimarox aan het woord. Hoe stoomt hij zijn onderneming klaar voor de toekomst?

 
De ontwikkelingen in de branche
 De toenmalige concurrenten zijn nu hun klanten. Qimarox, dat vier jaar geleden is voortgekomen uit het in 1995 door Pieter Hannessen opgerichte Nedpack, zet wereldwijd hoofdcomponenten af voor het verplaatsen en optillen van materialen. Het gaat hierbij in hoofdzaak om palletiseermachines, productliften en ringwikkelaars voor de verpakking van de gestapelde pallets. Tot de afnemers behoren bekende namen als Tesla, Nike, Coca Cola, Heinz, Danone en Nestlé. Voor de vestiging van Nestlé in Nunspeet bouwt Qimarox nu drie palletiseermachines voor de babymelkpoeder.

De onderneming moet het vooral van aantallen hebben en over de gehele wereld staan al duizenden machines.

Martijn Smit, een ervaren man in de verpakkingsindustrie, is een jaar geleden aangetrokken als directeur van het internationale verkoopteam dat nu uit twaalf medewerkers bestaat. ‘Ze zochten een commercieel zwaargewicht die binnen een heel gezonde bedrijfscultuur de omzet verder de lucht in moet krijgen.’ De afgelopen vijf jaar is die omzet al verdubbeld en het personeelsbestand gegroeid van dertig naar zestig.

Qimarox is naarstig op zoek naar extra verkopers en technisch personeel.

De ontwikkelingen binnen de branche laten zien dat een forse verdere groei zeker reëel is. ‘Het investeringsklimaat neemt enorm toe. Wereldwijd zie je de tendens dat bedrijven met heel veel handwerk, gezien de stijgende loonkosten, kiezen voor automatisering. Dankzij de social media is alles ook veel transparanter geworden en we zijn bezig met de ontwikkeling van een app zodat de klanten direct met ons in contact kunnen treden.


De besturing van machines hebben we steeds eenvoudiger gemaakt.

We doen alles vanuit Harderwijk en een nevenvestiging in de Verenigde Staten, maar kunnen op afstand wereldwijd meekijken bij de klant.

Hoe speelt Qimarox hier op in?
‘Omdat we in alle continenten actief zijn, is ons verkoopteam samengesteld uit mensen die de taal  van een land spreken en de cultuur begrijpen. Zo hebben we een Duitser, Italiaan, Fransman, Spanjaard en zelfs een man uit Bhutan. We staan op relatiebeurzen in onze kernmarkten Europa, Amerika, Australië en Mexico waar we de bestaande klanten tegenkomen.’

Qimarox is altijd op zoek naar innovatieve concepten waardoor de componenten slimmer werken dan die van de concurrent.

Door de voortdurende doorontwikkeling is een hoge standaardisatiegraad bereikt. Dit betekent dat de componenten snel en eenvoudig te maken zijn tegen relatief lage kosten.

‘Amerikanen, of welke landen dan ook moeten het niet als een probleem zien om bij ons te bestellen. Dus hanteren wij de beste prijs en garanderen snelle levertijden. Wij leveren met Qimarox de componenten aan systeemintegrators, maar onderhouden wel de contacten met de eindklanten. We bieden hen nazorg en zijn volledig transparant.’

De ondernemerstip

‘Als je kiest voor een bepaalde strategie blijf daar dan ook op gefocust! Het is namelijk heel verleidelijk om je te laten afleiden en snel geld te verdienen op korte termijn.  Maar dan ga je dwalen!’