Kinderopvang Het Woelige Nest geopend in Hulshorst

Door Marco Jansen - Landelijk gelegen, goed bereikbaar langs een doorgaande weg en veel ruimte om binnen en buiten te spelen. Bij Kinderopvang Het Woelige Nest in Hulshorst kunnen jonge kinderen van 0 tot 4 jaar zichzelf in een veilige omgeving ontwikkelen. Een deskundig en betrokken team van pedagogisch medewerkers helpt hierbij.

‘Spelen in de natuur in landelijke omgeving’

KOV Het Woelige Nest is op 1 februari 2023 gestart met een team van zes pedagogisch medewerkers, afkomstig uit Nunspeet en Hulshorst. “Ze hebben veel ervaring en zitten al lang in het vak. Ze hebben allemaal de juiste opleiding genoten, kunnen van nature ontzettend leuk met kinderen omgaan en dat is mooi om te zien. Zo kunnen we samen onze missie en visie uitdragen. Het kind staat centraal en kan zich in een veilige en stimulerende omgeving ontwikkelen.”
 
KOV het Woelige Nest Hulshorst

Aan het woord is Betty Brouwer, oprichtster en eigenaresse van KOV Het Woelige Nest. De Ermelose (42) heeft na een carrière in het bedrijfsleven het roer in 2021 omgegooid. “Mijn nu zesjarige zoontje heeft op het kinderdagverblijf waar hij zat zo’n fantastische tijd gehad dat ik dit alle kinderen zou willen gunnen. De vrijheid, spelen in de natuur met je knieën in de modder en met de diertjes omgaan. Die manier van opvang sprak mij als moeder heel erg aan.”
 
Veilige omgeving
Betty besloot om de kampeerboerderij Het Woelige Nest, de groepsaccommodatie van haar vader, om te vormen tot kinderopvang. “De locatie had een recreatie/horecabestemming en de vergunningsaanvraag voor kinderopvang nam de nodige tijd in beslag. Maar de gemeente Nunspeet heeft mij goed begeleid en ook de GGD heeft aan het begin van de bouw meegedacht en meegekeken, zodat alles volledig aan de eisen voldoet.”

Vorig jaar is de kampeerboerderij beëindigd en in november is de verbouwing begonnen. “Alles is aangepast naar de huidige regelgeving van een kinderdagverblijf. Het veiligheidsaspect is belangrijk: er zit een brandmeldinstallatie in en er zijn bouwtechnische aanpassingen gedaan voor brandveilige ruimtes. Buiten is alles omheind, zodat kinderen veilig achter het hek kunnen spelen. Ook het interieur is aangepast.”
 
Leef- en slaapruimte
De kinderopvang bestaat uit twee ruimtes. Er is een leefruimte, gespiegeld aan een snoezelruimte en slaapkamertjes, zodat hier twee groepen van 16 kinderen kunnen komen. “De ruimtes zijn prachtig, ruimtelijk opgezet. In de leefruimte is een gedeelte waar je kunt zitten om een boekje voor te lezen. Kinderen kunnen hier tot rust komen. Ook is er een speelruimte waar je fantasie tot leven komt met een poppenhoek, keukentje, klushoekje, houten speelgoed en autootjes.”
 
Dierenweide en moestuin
Buiten is er een dierenweide waarin kippen, eenden, konijnen en straks ook lammetjes worden gehouden. “’s Ochtends is er altijd rond 9.30 uur een voermoment van de diertjes met de kindjes en ook helpen zij mee met water geven en het verzorgen van de diertjes. Ook is er een moestuin, die wordt bijgehouden door de pedagogisch medewerkers en waar mogelijk door de kinderen. We maken tussen de middag onze eigen maaltijden. Groente en fruit komt van de plaatselijke boerderij even verderop, omdat onze eigen tuin nog niet zo ver is om zelf uit te oogsten.”

Betty Brouwer KOV het Woelige Nest Hulshorst
(Betty Brouwer - foto's Marco Jansen)
 
Kukeluus & Kieken
De kinderopvang is op 1 januari gestart met de eerste groep Kukeluus (Nunspeets voor lieveheersbeestje) en in april gaat de tweede groep Kieken (kuiken) open. Er is ruimte voor 32 kinderen van 0 tot 4 jaar. Dit zijn verticale groepen met de leeftijden gemixt, zodat het kind bij binnenkomst eerst de jongste is en op het laatst het oudst. “Het kind wordt eerst verzorgd en leert later lief en zorgzaam te zijn voor andere kindjes. Je bent eerst het allerkleinst en gaat als ‘allergrootst’ weer weg.”
 
KOV Het Woelige Nest is geopend van 7.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur ’s avonds. De ouders kunnen de kinderen brengen tussen 7.00 en 9.00 uur en ophalen tussen 16.30 en 18.00 uur. “’s Ochtends is er een fruitmomentje en wordt er gezongen. De pedagogisch medewerkers vertellen wat ze die dag gaan doen. Daarna maken ze aanstalten om naar buiten te gaan. Er is ook tijd om te knutselen en bijvoorbeeld iets leuks te maken als papa of mama jarig is.”
 
Buitenbedjes
De kleintjes gaan ’s ochtends en ’s middags naar bed en de oudere kindjes slapen alleen ’s middags. Per groep zijn er acht buitenbedjes, waar de kindjes in overleg met de ouders overdag kunnen slapen. “Dit komt vanuit Zweden, in het noorden is dat heel gebruikelijk. Het is goed voor de luchtwegen en voor de rust. We merken dat kinderen buiten veel rustiger slapen, met het geluid van de vogeltjes en de wind. Ouders ervaren het als prettig. Ook als kind sliep ik vroeger altijd buiten, dat was heel normaal.”
 
Betty zorgt ervoor dat de hele dag het reilen en zeilen van de opvang wordt geregeld. “Ik maak de planning, onderhoud het contact met ouders en sta in de keuken. Na de middagmaaltijd is er voor ze naar huis gaan nog ruimte om een broodje te eten.”
 
De opvang draait inmiddels vijf weken en Betty is trots. “Alles loopt, het team is betrokken. Het is mooi om te zien wat we samen al hebben bereikt met een gemêleerde groep kinderen uit Hulshorst, Nunspeet, Hierden en Harderwijk. Er is nog ruimte voor kinderen in zowel de eerste als de tweede groep.”
 
KOV Het Woelige Nest
Brandsweg 1a
8077 SK Hulshorst
06-54903087
www.kinderopvanghetwoeligenest.nl