Kindermuziekweek in Harderwijk: Basisschoolkinderen schrijven en zingen gezamenlijk lied

Bijna 200 kinderen van 9 verschillende Harderwijkse basisscholen hebben samengewerkt om een eigen lied te schrijven en op te nemen in het kader van de Kindermuziekweek: een landelijk initiatief om kinderen in Nederland te laten genieten van het maken van én luisteren naar muziek. ”Muziek is echt zuurstof voor die kids.”

De samenwerking, onder leiding van Frank van ‘t Ende van Popschool Harderwijk en Joost Speelman van het duo Speelman En Speelman, heeft na een maand keihard werken geleid tot het nummer ‘Meer Muziek’

De kinderen hebben zoveel mogelijk zelf gedaan: samen schreven ze de tekst, namen ze de zang op in de studio van de Popschool en maakten ze het artwork voor de bijbehorende videoclip. “Een geweldige prestatie en zo mooi om te zien hoeveel plezier het geeft.” “Muziek is echt zuurstof voor die kids.” Aldus een enthousiaste Speelman die de muziek voor het nummer schreef en de kinderen begeleidde bij de opnames.

Het project was niet alleen heel leuk, maar ook een leerzame ervaring voor de leerlingen van Leonardo Harderwijk, De Wegwijzer, Daltonschool De Veste, De Vlieger, De Bron, Kbs Wolderweide Harderwijk, De Lelie en Basisschool De Olijfboom. Voor velen was het een eye-opener om eens mee te kunnen maken hoe het opnemen van een echte ‘hit’ in een professionele geluidsstudio nou eigenlijk in z’n werk gaat. “Het was echt een super mooie en toffe ervaring!”, aldus een leerkracht van groep 5/6 van De Olijfboom. “Muziek maken versterkt het wij-gevoel en is bovenal gewoon ontzettend leuk!”, voegt meester Bart van De Wegwijzer toe.

Er is tijdens de Kindermuziekweek nog veel meer te doen. Zo geeft de Popschool een workshop gitaar speciaal voor groepsleerkrachten die ook het belangrijk vinden dat er Méér muziek in de Klas komt. Tot slot leggen de kinderen zelf uit wat ze van muziekmaken en de opnames vinden: “Het maakt je vrolijk, je kunt je beter concentreren en het is vooral heel leuk!” Het nummer ‘Meer Muziek’ is te beluisteren via het YouTubekanaal van de Popschool en meer informatie over de activiteiten in Harderwijk tijdens de Kindermuziekweek is te vinden op de site van Cultuurkust. https://www.youtube.com/watch?v=amShvNUnmxA https://cultuurkust.nl/kindermuziekweek/