Katholieken Harderwijk gooien vastentijd over andere boeg

De katholieken van de st. Catharinaparochie aan de Van Maerlantlaan 1 in Harderwijk gaan de vastentijd die vooraf gaat aan Pasen anders invullen. 

Voorheen waren er vier vastenbijeenkomsten op woensdagen, die zijn afgeschaft. In plaats daarvan is er op zondag 19 maart om 9.15 uur één viering waar iedereen, ook niet-katholieken aan deel kunnen nemen.

Centraal daarbij staat een schilderij van twee kunstenaars uit Togo en Duitsland. Die samenwerking leverde letterlijk genoeg stof op voor enkele meditaties die op de bewuste zondag tot nadenken kunnen stemmen: een doek van textiel. De belangrijkste gedachte is daarbij het begrip ‘Naaste’, dat in het doek tot uiting komt. Het kunstwerk is het resultaat van twee belevingswerelden: de Afrikaanse en de West-Europese. Thema is dan ook: ‘De weg naar de ander’ die beide kunstenaars hebben afgelegd om tot één overtuigend doek te komen.
 
De viering is geen traditionele mis, maar meer een bijeenkomst die de toehoorders verschillende inzichten biedt over hoe mensen met hun naasten kunnen omgaan. In een tijd van verharding van menselijke relaties willen de Katholieken hun visie geven op een veranderende wereld. In de viering zijn wel enkele kerkelijke onderdelen te vinden, zoals gebeden, diverse overwegingen en muziek, waarbij het koor Panta Rhei optreedt.

 Toegang tot de viering is gratis. Na afloop is er koffie en gelegenheid om over de inhoud van de viering nog eens na te praten.