Jumbo-familie bijna eigenaar van HEMA’s in Harderwijk en Zeewolde

Door Harry Schipper – Alle HEMA’s, en dus ook de HEMA’s in de Harderwijkse Donkerstraat en in Drielanden, komen hoogstwaarschijnlijk in handen van de eigenaren van Jumbo en investeerder Parcom.
 

Over de vandaag bereikte voorlopige overeenkomst reageert de Harderwijkse directeur Paul Loeff opgetogen: “Ik  ben verheugd dat we nu duidelijkheid hebben over een potentiele koper die ervaring in de retail heeft. We kijken positief uit naar de verdere ontwikkelingen”.

Loeff is optimistisch, maar wil nog niet teveel op die ontwikkelingen vooruit lopen. Hij durft nu niet te zeggen of er straks veel gaat veranderen. “Er is op hoofdlijnen een akkoord, maar alles gaat zeker nog wel een week of zes tot acht duren, schat ik in. Zo moet de financiering nog worden afgerond, dus het is wel wat prematuur. Het zou nog zomaar niet door kunnen gaan”.

De Harderwijkse directeur van de twee Harderwijkse vestigingen – en daarnaast ook nog van HEMA’s in Doorn, Heerde, Maarssenbroek, Maarssendorp, Wijk bij Duurstede en Zeewolde, is ook voorzitter van de landelijke franchisenemers en vanuit die rol naar eigen zeggen ‘voortdurend op de hoogte gehouden van en betrokken geweest bij het verkoopproces’.

Dat de HEMA straks bestuurd wordt door echte retailers, namelijk de familie Van Eerd, die eigenaar is van de supermarktketen Jumbo, moet Loeff wel deugd doen. Afgelopen zomer kregen een groot aantal schuldeisers van HEMA de warenhuisketen in handen, na een stevige ruzie met eigenaar Marcel boekhoorn. Die bleek niet aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, waarna de schuldeisers de eigendommen van HEMA opeisten. Jumbo en HEMA gingen overigens al een jaar geleden een samenwerkingsovereenkomst aan.

De schuldeisers krijgen voor het HEMA-concern, dat bijna achthonderd winkels telt (in twaalf landen op 3 continenten met negentienduizend werknemers en in de schappen zo’n 32 duizend verschillende producten), een bedrag van ongeveer 440 miljoen euro. Mede-eigenaar wordt de Nederlandse investeerder Parcom, die in meer Nederlandse bedrijven investeert.

Juist vandaag ook maakte HEMA haar resultaten over het tweede kwartaal bekend. De oer-Nederlandse warenhuisketen had weliswaar te maken met een omzetverlies van vier procent tot 284,4 miljoen, maar deed het daarmee beter dan de directe concurrenten in alle non-food categoriën. Sinds de winkels in juni weer open gingen, steeg de omzet weer en realiseerde ook een sterkte omzetstijging online.