Jongeren ronden maatschappelijke diensttijd af met certificaat

​Jongeren ronden maatschappelijke diensttijd af met certificaatIets doen voor een ander, je talenten ontwikkelen en elkaar ontmoeten. Dat zijn de belangrijkste pijlers van het Maatschappelijke Diensttijd-raject (MDT). In Harderwijk heet dit traject Missie0341.

20 jongeren rondden onlangs dit traject succesvol af. Zij ontvingen op zaterdagmiddag 17 juni van wethouder Maarten Reckman een certificaat

Via Missie0341 ontdekken jongeren uit Harderwijk en omgeving - in een traject van ongeveer 6 maanden - waar hun talenten liggen. En wat bij ze past en wat ze daarmee voor anderen kunnen betekenen. De jongeren doen dit met persoonlijke begeleiding van een coach, trainingen en workshops van diverse professionals. En met het gezamenlijk organiseren en uitvoeren van activiteiten voor anderen. Denk aan sportactiviteiten voor kinderen of helpen bij de voedselbank. Of aan een maaltijd verzorgen voor ouderen of daklozen, of iets leuks organiseren voor jongeren in het AZC. Maar er zijn ook verschillende mogelijkheden met muziek, video, acteren of presenteren. Dit reguliere MDT-project is een vervolg op het project ‘Harderwijkse jongeren samen sterk tegen corona’. In coronatijd hebben 100 jongeren zich vrijwillig ingezet voor de Harderwijkse samenleving.

Lovende woorden
Bram Lievaart (19) is een van de jongeren die zijn MDT-certificaat heeft ontvangen. Hij heeft tijdens dit traject onder andere een tuin van een mevrouw opgeknapt. Zij kon dit zelf niet meer goed. Deze mevrouw was enorm dankbaar. Ze was lovend over de jongeren: “Super bedankt voor de hulp van deze lieve, enthousiaste mensen. Ze zijn echt heel bijzonder en speciaal.” 

Missie0341
MDT is een programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Gemeente Harderwijk heeft via ZonMW een subsidie voor een MDT-traject aangevraagd. Daaruit is Missie 0341 geboren. De gemeente Harderwijk geeft hier uitvoering aan. Dit gebeurt in samenwerking met vijf maatschappelijke organisaties: Youth United, Present, Veld 42, Art-Life en Talent House. De jongeren die zaterdag hun certificaat ontvingen, hebben een MDT-traject gevolgd bij Youth United en Present.

250 jongeren
In totaal hopen bovenstaande organisaties in 2,5 jaar tijd zo'n 250 jongeren te bereiken met het Harderwijkse MDT-traject Missie0341. Ze richten zich daarbij specifiek op jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud. Kijk voor meer informatie of deelname op www.missie0341.nl.

MDT Harderwijk 0341 missie
(Foto gemeente Harderwijk)