​Jildert de Boer (66) neemt na 44 jaar afscheid van De Lelie in Harderwijk: ‘Het contact ga ik het meest missen’

Na 44,5 jaar werkzaam te zijn geweest op De Lelie gaat Jildert de Boer (66) uit Harderwijk met welverdiend pensioen. Afgelopen donderdag, 18 februari, nam hij afscheid tijdens een drive-inn afscheidsfeest.

Afscheid Jildert

De Lelie is een school voor SO (Speciaal Onderwijs) en VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs).

De Boer begon als groepsleerkracht in 1976. “Ik gaf les aan SO-leerlingen vanaf 6 jaar, maar ook aan VSO-leerlingen van 17 tot 19 jaar. De school bestond toen nog uit vier groepen met ongeveer 25 leerlingen in het speciaal onderwijs, nu zitten er zo'n 160 leerlingen op de school”, vertelt De Boer. “De kinderen in het ZMLK-onderwijs (Zeer Moeilijk Lerende Kinderen Onderwijs) hebben allemaal een rugzakje. Waarbij de ene leerling een licht verstandelijke beperking heeft en de andere een matig verstandelijke beperking”.

Op een gegeven moment is De Boer adjunct-directeur geworden, daarna is hij een paar jaar teamleider van de 12 tot 18-jarige leerlingen van het VSO geweest. “De laatste 12 jaar heb ik directie ondersteuning gedaan”, vertelt de Boer. “Ik heb me vooral bezig gehouden met ziekte, vervanging, verlof, administratie, et cetera. Naast mijn directie-ondersteunde functie was ik ook stagecoördinator. Als de leerlingen 12-13 zijn, gaan ze stage lopen op een bepaald dagdeel in de school. Ze kunnen kennis maken met een aantal profielen. Van horeca, dierverzorging tot productiewerk. Op hun 16e gingen ze onder mijn begeleiding kijken naar stageplekken buiten de school. Bij alle leerlingen keek ik wat er goed bij hen zou passen”.



Succesverhaal
De Boer: “Voor iedere leerling in het ZMLK-Onderwijs kijken we naar wat voor baan er na het onderwijs mogelijk is. Veel leerlingen stromen uit naar dagbestedingsplekken. Ook hebben we onlangs een baan gevonden voor een leerling bij een fastfood keten en in de horeca. Als we dan een leuke baan of plek hebben gevonden, is dat echt een succesverhaal”.

“Vooral de laatste 12 jaar waren erg afwisselend. Met iedere stap die een leerling zet, worden wij onwijs blij. Ik gaf de leerlingen dan ook heel vaak complimenten en dan zie je ze helemaal stralen. Het contact met de leerlingen ga ik dan ook het meest missen”.

Afscheid
Dinsdag 16 februari was er al een digitaal afscheid. “Er zijn hele leuke dingen langsgekomen via het online afscheid. Ik ben verrast met allerlei cadeaus en ik heb een e-book gekregen met allemaal persoonlijke verhalen. Er werd voor me gezongen en de toespraak van de directeur was fantastisch”. Donderdag 18 februari werd er een drive-in afscheidsfeest gehouden waarbij iedereen mocht langsrijden om afscheid te nemen van De Boer. “Ik heb nog niet veel plannen gemaakt voor na mijn pensioen. Het komend half jaar ga ik in ieder geval lekker rustig aan doen. Ik heb 11 kleinkinderen waar ik graag mee ben, een schaakhobby, een hond waarmee ik naar het bos kan en misschien wil ik in de toekomst nog iets met bijlessen voor basisschoolleerlingen gaan geven. Maar dat staat nog op een laag pitje. Eerst lekker genieten!”