‘Jheronimus Bosch’ deze vrijdag in Harderwijk

In Harderwijk is deze vrijdagmiddag 18 maart het tot in de kleinste details op schaal nageschilderde drieluik ‘De Tuin der Lusten’ te zien van de laat-Middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. De maker, de Nederlandse schilder Jan Egas, vertelt ’s avonds tijdens een lezing over dit bijzondere meesterwerk

De maker, de Nederlandse schilder Jan Egas, vertelt ’s avonds tijdens een lezing over dit bijzondere meesterwerk

Centrum de Zin presenteert de ‘ééndagsexpositie’ en lezing van Egas over De Tuin der Lusten ter ere van het 500-ste sterfjaar van Jheronimus Bosch. Ook het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch doet dat met de overzichtstentoonstelling met werk van Jheronimus Bosch. Uit vooraanstaande musea uit de hele wereld  zijn de werken van Bosch bijeengebracht in zijn geboortestad; de stad ook waar ze ooit zijn gemaakt. Helaas ontbreekt daar echter het zonder twijfel belangrijkste werk van Bosch: De Tuin der Lusten. Het mocht van de museumdirectie het Prada in de Spaanse hoofdstad Madrid niet verlaten.

Belangstellenden uit Harderwijk en omstreken krijgen echter eenmalig de gelegenheid ook dit bijzonder revolutionaire en fantasierijke schilderwerk uitgebreid te bestuderen. Het drieluik is vanaf vier uur ’s middags te bezichtigen. Egas heeft er mee dan zeven jaar overgedaan, nadat hij eerst het werk van Bosch jarenlang had bestudeerd.

Jheronimus Bosch wordt door kenners gezien als de belangrijkste en meest oorspronkelijke middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht. In de wereld is alleen Rembrandt van Rijn nóg beroemder.

De nog maar net een jaar gepensioneerde Jan Egas (66) is een naar Nederlandse begrippen vrij onbekend gebleven schilder, die tot voor kort vooral zijn brood verdiende als freelance illustrator voor grote bedrijven als de Bijenkorf, Hema, PTT, Albert Heijn, Zonnatura, Canon, INF, NS en Heineken en voor reisgidsenuitgever Capitool. Centrum de Zin stelt – naast vrij werk – ook een aantal van deze tekeningen tegelijk met De Tuin der Lusten tentoon.

De lezing begint 20.00 uur. De expositie is vanaf 16.00 uur. De entree (voor expo én lezing) is 5 euro.