‘Je kind hier alleen laten fietsen ’s ochtends, dat geeft heel veel spanning’

De ouders aan en om de Alberdingk Thijmlaan in de wijk Stadsdennen laten hun kinderen ’s ochtends niet met een prettig gevoel alleen naar school gaan. 

“Als je de kinderen op beide locaties van de Schakel hebt, één in de onderbouw en één in de bovenbouw, moet je er wel eentje alleen laten gaan.

Je kunt jezelf niet in tweeën splitsen. Maar dat geeft wel spanning, heel veel”, zegt vader Robert Goedvree, bewoner van de Couperuslaan, een zijstraat van de Alberdingk Thijm.

Het is volgens de omwonenden wachten tot het een keer mis gaat. “Er zijn gelukkig nog geen ongelukken gebeurd, maar we hebben ze ontelbaar vaak bijna zien gebeuren”, zegt Danny Higler, van de Alberdingk Thijmlaan 58.

Higler maakt zich, samen met William van de Groep en Michael van Kleeff hard voor een veilige straat.

In samenwerking met de wijkplatform Stadsdennen hebben ze een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden van de Albergdingk Thijmlaan en de bewoners van de eerste huizenblokken aan de aangrenzende straten. Al voor de zomer hebben de beide heren handtekeningen verzameld in de wijk, om aan de gemeente duidelijk te maken dat er echt iets moet veranderen aan de verkeerssituatie. De zaal van de Aanleg, aan het Albert Verweijplein, zat gisteravond vol. Wethouder Jeroen de Jong was aanwezig om vragen te beantwoorden, samen met een team van deskundigen, onder wie een verkeersspecialist.

“De politie noemde de Alberdingk Thijmlaan in een mail een racebaan. Bij een weg die zo is ingericht, heeft het geen zin om met een lasergun te gaan staan. Ze wilden er niet handhaven”, aldus Higler.

Hij stelt dat de weg dus anders moet worden ingericht en dat de notoire hardrijders zich bewust moeten worden van hun rijgedrag. Vanuit de zaal komen er ideeën. ‘Bredere fietspaden. Ik heb een driewielfiets en een klein stuurfoutje is genoeg om je spiegel er af te laten rijden’, zegt een vrouw uit de zaal. ‘Doe die drempel weer omhoog. Die is vijftien jaar geleden bijna vlak gemaakt voor de Parel van de Veluwe. Onze kinderen zijn belangrijker’, zegt een volgende. En, ‘Maak de hele straat tot aan de Vondellaan een 30 kilometer zone’, of ‘Zet er grote bloembakken neer’, tot ‘Controleer wat vaker, zet er desnoods weer flitspalen neer. Dat schrikt af.’

De grootste zorg is en blijft het veilig oversteken van de schoolgaande kinderen. ‘Ik rijd voor mijn werk elke dag naar België en zie in heel veel plaatsen dat de politie of een paar klaarovers elke dag op de drukbezette tijdstippen, gedurende tien minuutjes, de kinderen helpen met oversteken. Kan dat bij ons niet? Zo haal je die angst bij de ouders weg en maak je het veilig voor onze kinderen’, zegt een bezorgde vader uit het publiek.

Wethouder Jeroen de Jong reageert: “De mail van de politie over de racebaan heeft een hoop losgemaakt. Van burgemeester tot korpschef, iedereen had er wat over te zeggen. We hopen manieren te vinden om er, in samenwerking  met de politie, toch te blijven handhaven. Verder neem ik al jullie suggesties en opmerkingen mee naar het verkeersveiligheid platform. Ik ben blij dat jullie niet verwachten dat we morgen de weg al openbreken, maar we gaan zeker samen met u kijken naar een betere verkeersveiligheid.”

Ook de aanwezige politie reageert: “Door keuzes in het verleden, vooral toen gemaakt voor de veiligheid en bereikbaarheid van de scholen en het winkelcentrum aan de Vondellaan, is er een grotere verkeersintensiteit ontstaan op de Alberdingk Thijmlaan. Deze buurt is daar wel ‘de dupe’ van geworden”, zegt Thijs Bakker, officier van dienst van de Politie Oost-Nederland. Over de vraag of hij wat agenten op de oversteekplaats neer kan zetten, kan hij kort zijn. “Ik zou willen dat ik daar de mensen voor had, want dan twijfelde ik geen moment, maar we hebben de mankracht niet. Ik zou toch echt de school vragen wat zij daarin kunnen betekenen. Verkeersregelaars worden door de gemeente namelijk op verzoek van basisscholen opgeleid.” 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info