Je houten vloer zo lang mogelijk mooi houden doe je zo

Wanneer je een prachtige houten vloer hebt liggen, ben je hier waarschijnlijk ook erg voorzichtig mee en wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Om de schoonheid van jouw houten vloer te behouden, en ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk dat je goed met je houten vloer omgaat.

Wil je weten hoe jij jouw houten vloer zo lang mogelijk mooi houdt? Dan is dit artikel wel iets voor jou 

Regelmatig stofzuigen en vegen

Om te beginnen is het belangrijk om je houten vloer goed schoon te houden, en deze vaak te stofzuigen. Stof en vuil kunnen namelijk voor krassen op je houten vloer zorgen, en dat is precies wat we niet willen. Je kunt de vloer vegen met een zachte borstel of een microvezeldoek. Stofzuigers zijn natuurlijk ook prima, maar zorg ervoor dat je een stofzuiger gebruikt die de vloer niet zal beschadigen.  

Bescherm tegen krassen

Je kunt ook op andere manieren krassen op je mooie houten vloer voorkomen. Een belangrijke tip is bijvoorbeeld om viltglijders onder de poten van je meubels te plaatsen. Zo kan je krassen voorkomen wanneer je meubels verplaatst. Verder kan je bijvoorbeeld het beste schoenen met een harde zool, of bijvoorbeeld naaldhakken, het beste in het schoenenrek opbergen voordat je de houten vloer betreedt. 

Voorkom vocht

Vocht is ook echt geen goed idee voor een houten vloer. Vocht kan namelijk in hout trekken en vlekken veroorzaken. Daarnaast kan de houten vloer kromtrekken wanneer deze te vochtig wordt. Het plaatsen van een houten vloer in een vochtige ruimte is dus überhaupt niet aan te raden. Verder is het belangrijk dat je voorkomt dat water en andere vloeistoffen op de vloer terechtkomen. Wanneer er per ongeluk toch een glas water wordt omgestoten, is het belangrijk om het vocht direct op te ruimen. Daarnaast is het dweilen van een houten vloer ook geen goed idee. Wel kan je bijvoorbeeld kleine plekken schoonmaken met vochtige schoonmaakdoekjes, als je maar zorgt dat de vloer niet te nat wordt. 

Onderhoud en behandeling

Om je houten vloer mooi te houden, is het belangrijk om het hout goed te onderhouden. Hier heb je verschillende speciale producten voor. Zo kan je een beschermende laklaag aanbrengen, of kan je het hout behandelen met speciale olie zodat het hout goed gevoed wordt.

Om het hout mooi te houden, kan je het hout dus het beste goed schoonhouden, maar niet vochtig maken. Onderhoud het hout verder goed. Om krassen te voorkomen, kan je bijvoorbeeld op een houten trap zelfklevende trapmatten plaatsen.

Houten vloer foto pexels
(Afbeelding Pexels)