Jan Jansen bespeelt Bätz-orgel in Harderwijk

Op donderdag 2 augustus wordt het vierde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk gegeven door Jan Jansen Harderwijk, voormalig Dom-organist in Utrecht. 

Het pensioen moge dan gelden voor het kerkorganist zijn, met de muziek is Jan Jansen nog lang niet klaar: jaarlijks geeft hij nog veel concerten. Een aantal keren speelde hij ook in Harderwijk en daar toont hij telkens een musicus van formaat te zijn.

Dit jaar opent hij met een variatiewerk van Sweelinck, waarna Bach uitgebreid aan bod komt met een Toccata (BWV 912) en een tweetal orgelkoralen. In het kader van het jaarthema,

L’ Orgue Mondaine, wordt een transcriptie van een pianoconcert van Mozart gespeeld. Daarna volgen nog een preludium en Fuga van Mendelssohn en de vrolijke Variaties over ‘Merck toch hoe sterck’ van Cor Kee.
 
Jan Jansen, geboren in 1946, studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij orgel (bij Cor Kee), piano en klavecimbel. Zijn studie sloot hij in 1970 af met de Prix d’ Excellence. Hij was o.a. organist in de Oude Kerk in Ermelo, alvorens hij in 1987 de vaste bespeler werd van het Dom-orgel in Utrecht als opvolger van Stoffel van Vieggen. In de Domkerk verzorgde hij naast de drukke liturgische praktijk samen met Domcantor Remco de Graas de landelijk bekende zaterdagmiddag muziek. Sinds een aantal jaren is Jansen als Domcantor met pensioen. Hij maakte een groot aantal CD-opnamen, waaronder een integrale opname van de orgelwerken van Mendelssohn en de koraalpartita’s van J.S. Bach.
 
De concerten in de Grote Kerk beginnen om 20.15 uur. Om 19.45 uur gaan de deuren van de kerk open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 (65+: € 6,-). Voor  € 1,- is een programmaboekje met toelichtingen bij alle concerten te verkrijgen. Parkeren is mogelijk op het Kerkplein naast de kerk.

Meer informatie: www.harderwijk-orgel.nl