Inwonertal Harderwijk groeit fors meer dan Nederlands gemiddelde

Door Harry Schipper –  Harderwijk verwacht tot 2050 ten opzichte van 2020 een groei van het aantal inwoners met 17,8%. Dat is fors meer dan het Nederlands gemiddelde van 11,9%.

Volgens burgemeester Harm Jan van Schaik wordt die snelle groei veroorzaakt ‘doordat de ontwikkeling van Harderwijk de afgelopen tijd niet stil heeft gestaan’. “Er zijn veel woningen bijgebouwd en we zijn een aantrekkelijke gemeente om te wonen”, aldus Van Schaik.

Naar verwachting verwelkomt de gemeente Harderwijk in de loop van volgend jaar haar 50.000-ste inwoner. De burgemeester ziet er al naar uit: “Benieuwd of het een pasgeborene zal zijn, of wellicht een nieuwe bewoner die zich van buiten Harderwijk hier komt vestigen”.

Eerder dit jaar had hij nog even gehoopt dat het inwonertal al dit jaar de magische grens van vijftigduizend zou passeren.  Navraag leert dat Harderwijk afgelopen donderdag precies 48.828 inwoners telde. We zitten er dus nog 1.172 vanaf.

Voor Harderwijk heeft het passeren van de grens van 50.000 inwoners niet meteen gevolgen. Gemeenten die zoveel inwoners hebben, mogen het aantal raadsleden uitbreiden naar 31. Harderwijk telt er nu 29, dus dat zijn er twee meer. Maar die uitbreiding zal niet eerder zijn dan met de raadsverkiezing in het jaar 2026.

Het overschrijden van de grens van 50.000 inwoners heeft ook geen plots hogere uitkering van het Gemeentefonds tot gevolg, al is het aantal inwoners van een gemeente wel één van de maatstaven voor de hoogte van die rijksuitkering. “Elke inwoner meer levert meer op. Dus we maken niet bij 50.000 ineens een stap naar voren”, zo luidt de uitleg van een financieel deskundige.