Internationale Hanze-uitwisseling in Harderwijk

Middelbare scholieren uit Duitse hanzesteden en van het CCNV werkten afgelopen week samen aan een nieuwe Vrede van Harderwijk. Ook schrijven ze verder een boek met verhalen over hanzesteden in Europa.

Voor een Erasmus+-project schrijven leerlingen van het CCNV in Harderwijk samen met leerlingen uit andere internationale Hanzesteden een boek met daarin verhalen die zich afspelen in de deelnemende steden in de tijd waarin de Hanze bloeide, de middeleeuwen

Vorige week waren de leerlingen uit Emmerich am Rhein en uit Lübeck in Harderwijk om samen met de CCNV-leerlingen aan het boek te schrijven. Het boek zal verhalen bevatten uit Gdansk, Lübeck, Emmerich, Kaunas en Harderwijk. Met de leerlingen uit de andere deelnemende steden hebben de jongeren dinsdag een online meeting gehad. Het is de bedoeling dat dit in het voorjaar van 2023 wordt gepubliceerd.

Naast het werk aan het boek, hebben de leerlingen kennisgemaakt met Nederlandse hanzesteden. Ze hebben Harderwijk bezocht en Hanzestad Zwolle. In Harderwijk hebben ze een rondleiding door het Stadsmuseum en door de stad gehad. Beide rondleidingen focusten op het rijke Hanzeverleden van Harderwijk. 

Op donderdag en vrijdag nam de groep deel aan de Internationale Vrede van Harderwijk, een door de gemeente georganiseerde tweedaagse, waarin 40 jongeren uit Nederlandse en Duitse Hanzesteden samenkwamen om met elkaar een nieuwe Vrede van Harderwijk op te stellen. Dat deden ze aan de hand van de vier kernwoorden Verscheidenheid, Verdraagzaamheid, Vrijheid en Verbondenheid.

Hanzeleerlingen 2022