Innovatie maaitechniek en vaartuignavigatie wint WOW-publieksprijs 2023

Het project Innovatie Maaitechniek en Vaartuignavigatie heeft bij de WOW-dag op 2 november de WOW publieksprijs voor Beste Samenwerking van 2023 gewonnen! 

Het project werd door het publiek gekozen uit de acht genomineerde projecten, die door wil en durf innovatie in de weg- en watersector mogelijk maken

De juryprijs werd toegekend aan Circulair Bagger Consortium. De jury  was zeer onder de indruk van de samenwerking, opschaalbaarheid en innovatieve karakter van alle projecten. Een bijzondere vermelding was er voor het project Innovatie Maaitechniek: “met het verbinden van overheden aan private partijen en van uitvoerders zoals de maaibedrijven en machinebouwers aan provinciale beleidsmakers hebben de initiatiefnemers een bijzondere prestatie neergezet”.

Het winnende project Innovatie Maaitechniek en Vaartuignavigatie richt zich op de bestrijding van woekerende waterplanten. Het is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren, de Coöperatie Gastvrije Randmeren en Techmaps Remote Sensing BV. Het project bestaat uit meerdere componenten nl. een innovatief maaiponton én het product Waterplanten.nu. Dit product omvat meerdere apps om waterplanten te monitoren en te maaien. Dit stelt waterbeheerorganisaties in staat om woekerende waterplanten effectiever aan te pakken tegen lagere kosten. Én zorgt voor waterrecreanten voor meer veiligheid op het water.

De recreatieve functie van Nederland Waterland is nl. niet overal meer vanzelfsprekend. In steeds meer Nederlandse meren zorgt de groei van waterplanten voor grote hinder en onveiligheid voor de recreatievaart. Dit leidt tot schade bij de watersportbedrijven en groot verlies aan maatschappelijke waarde voor sporters en vrijetijdsbesteding.

Voor de korte en middellange termijn kan de onveiligheid en hinder alleen worden bestreden door te maaien. Om het maairendement te verhogen innoveerde de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren de maaitechniek: een maaiponton met unieke combinatie van grote maaibreedte en continue inzameling van het maaisel. Techmaps Remote Sensing BV ontwikkelde aanvullende plannings- en monitoringsinstrumenten: de Waterplanten.nu  Beheer App en Maai App. De Beheer App is een dashboard dat door middel van AI actuele kaarten weergeeft die laten zien waar woekerende waterplanten groeien. Via deze interface worden maaiboten strategisch ingezet en realtime gevolgd. De Maai App is een navigatiehulp die de maaiboten in staat stelt hun maaistroken te laten aansluiten en daarmee het maairendement verder te verhogen.

Tegelijkertijd bleek er een grote behoefte aan een aanvullend navigatie-instrument voor waterrecreanten. Om daarin te voorzien ontwikkelde Techmaps de gratis  te downloaden app Waterplanten.nu Watersport App. Deze app brengt dagelijks alle informatie over locaties en groeistadium van waterplanten en het maaien samen. Het toont zowel de gebieden waar woekerende waterplanten zich verspreiden als de zones die al gemaaid zijn. De app leidt gebruikers veilig naar de best bevaarbare recreatiegebieden. Gedurende de afgelopen zomermaanden is de Watersport App meer dan 100.000 keer geraadpleegd en heeft zich bewezen als een essentieel hulpmiddel voor een plezierige dag op het water.