Ineens is daar een koopzondag

Er komen twee proefkoopzondagen in Harderwijk. De stemmen voor wonnen met een neuslengte verschil, met één stem, van de stemmen tegen. 

Bij de vorige raadsvergadering was het gelijke stand, na jaren van een meerderheid tegen de koopzondag. Raadslid Joop van der Veere (Gemeentebelang) liet ieders adem stokken toen hij vorige maand ineens voor de proefkoopzondagen (een motie van de PvdA) stemde.

Zijn partij, Gemeentebelang, heeft altijd tegen gestemd en hij stemde met zijn partij mee. Al was het algemeen bekend dat hij persoonlijk voor een koopzondag was.

Omdat twee andere raadsleden die traditiegetrouw voor de koopzondagen stemmen, bij de vorige raadsvergadering niet aanwezig waren, werd het een gelijke stand. Moties die door een gelijke stand niet aangenomen of afgewezen kunnen worden, worden automatisch doorgeschoven naar de maand er op. Die beslissende raadsvergadering was gisteravond. En Van der Veere stemde opnieuw voor. Omdat ieder raadslid er gisteravond was, werd het na jaren van vijftien stemmen tegen, veertien stemmen voor, ineens veertien stemmen tegen en vijftien stemmen voor.

En ineens is daar een koopzondag. Een proef welteverstaan. Op 3- en 24 december.

De aanleiding voor de motie van de PvdA was de brandbrief van Detailhandel Nederland.  Die organisatie stuurde een pleidooi naar alle gemeenten voor een koopzondag op de zondag voor kerst. Om de noodlijdende detailhandel uit het slop te trekken. Dat pleidooi, gecombineerd met de naderende verkiezingen en een zwevend raadslid op dat ene onderwerp, maakte dat de PvdA het, ondanks een bijna zekere uitkomst, nog eens wilde proberen.

En na jaren vruchteloos proberen, is het dan eindelijk zover. Het is ze gelukt, de aanhouder wint. Ook Harderwijk gaat open op zondag, al is het maar een proef, van twee dagen. De zondag voor Sinterklaas en de zondag voor kerst. Misschien niet echt een representatief beeld van hoe een wekelijkse of tweewekelijkse openstelling zou zijn, maar de eerste hindernis is genomen. 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info