In grensgebied Hierden verrijst ‘uniek zorg-werk-woon-project’

Door Harry Schipper – Een flink deel van het weilandgebied dat globaal ligt ingeklemd tussen de wijk Frankrijk en Hierden wordt vanaf volgend jaar bebouwd.

In de nieuwe geplande wijk komt een mix van zorg- en zogeheten werkwoningen, aangevuld met onder andere kleine distributiebedrijfjes.

Het grensgebied van Hierden wordt vanaf 2023 ingevuld met een nieuw woon-, zorg-, werkconcept. De planontwikkeling voor een nieuwe vorm van leven, wonen en werken is in een stroomversnelling geraakt. Kleinschalige fijndistributie gecombineerd met zorgwonen wordt binnen afzienbare tijd gerealiseerd.
 
Op het terrein tussen de Vlierburgweg en de Newtonweg verrijzen vijf appartementencomplexen en een bedrijfspand ten behoeve van enkele webshops die behoefte hebben aan fysieke ruimte. Hierden.shop is initiatiefnemer achter deze ontwikkeling. Het bedrijf, dat voor zijn ontwikkelingsplannen inmiddels al een deel van de weilanden heeft aangekocht, spreekt van ‘een uniek zorg-werk-woonproject gebaseerd op ‘een volstrekt nieuw concept’.
 
In een prospectus van een ontwikkelaar uit de regio, die deze plannen onder ogen heeft gekregen, wordt gemeld dat in vier van de vijf complexen mensen onder zorgtoezicht komen te wonen. Zij gaan werken bij de webshops en van daaruit de bestellingen met elektrische vervoersmiddelen rondbrengen in Harderwijk en Hierden. Ook worden zij ingezet om de gebouwen en de ruimte er omheen te onderhouden.
 
In één van de woningen komt een zogenaamde ‘integraal manager’ te wonen. Kennelijk is dit een echtpaar en is ook al bekend wie dat worden, want de prospectus zegt hierover: “Deze vrouw en haar man zijn gepokt en gemazeld in het verlenen van adequate zorg, dagelijkse operationele bedrijfsvoering, gebouwbeheer en duurzaam ondernemen.” 
 
De bouwplannen passen ook perfect binnen de diverse beleidsplannen van de gemeente Harderwijk als Energieke stad. De doelstelling is om op korte termijn de banden met Endura aan te halen. Energieneutraal is voor dit plan volgens de initiatiefnemers niet genoeg. Het moet energie positief.
 
De ontwikkelaar is gevraagd het vastgoed te organiseren. Volgens de initiatiefnemers hebben zij ervaring met de vereiste integrale benadering om een dergelijk plan succesvol te realiseren. “Sociaal ondernemen zit bij hen in de genen”, melden ze. 
 
De financiering van het plan is mogelijk gemaakt doordat ‘elke belanghebbende partij niet vanuit de traditionele rol aan tafel zit’. “Iedereen focust op sociale waarde-creatie in plaats van het eigen belang te laten prevaleren. Elkaar motiveren en uitdagen om niet vanuit de onmogelijkheden en bestaande wet- en regelgeving te denken, maar de mogelijkheden na te jagen”.
 
Volgende week vrijdagavond licht de ontwikkelaar in het bijzijn van de initiatiefnemers in het Dorpshuis in Hierden tijdens een informatie- en startbijeenkomst de kersverse plannen toe voor de direct omwonenden. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te nemen van een grote maquette die exact duidelijk maakt wat de bouwplannen inhouden. De aanwezige initiatiefnemers willen na afloop van de startbijeenkomst, die om acht uur begint, de start van hun nieuwe project vieren ‘met een feestavond voor iedereen die Hierden een warm hart toedraagt’. 
 
Gerrit Beweging bouw spandoek Hierden