​Ikpas: de alcoholvrije maand is voorbij!

Donderdag 30 januari was in het Huis van de Stad een bijeenkomst voor IkPas deelnemers uit Harderwijk. De deelnemers kwamen samen met wethouder Marcel Companjen en Bas Evers van Tactus Verslavingszorg bij elkaar om na te praten over de alcoholvrije maand.

Dit jaar deden er in de gemeente Harderwijk 158 geregistreerde inwoners mee aan IkPas, maar we hebben gehoord dat er nog veel meer mensen meededen!

De meeste deelnemers van IkPas begonnen 1 januari vol goede moed aan de alcohol vrije maand. De een had het lastig, bij de ander ging het heel gemakkelijk af. Zo dronk een deelnemer voorafgaand aan IkPas heel af en toe iets, voor hem was het dan ook minder lastig om de alcohol te laten staan. Een andere deelnemer vond het soms toch echt lastig: "Ik heb een pittige baan en gebruik vaak een wijntje in de avond om te ontspannen. Het was echt een gewoonte geworden en het is moeilijk om daar van af te stappen."

Een maand geen alcohol, wat doet dat met je?
Tijdens de bijeenkomst werd hier over gepraat. Veel gehoorde reacties van deelnemers waren; beter slapen, een betere huid en een betere conditie. Toch was een deelnemer ook heel moe. Maar dat is volgens Bas Evers een mogelijke reactie van het lichaam. “Vermoeidheid na het stoppen met drinken komt vaker voor. Het kan langere tijd duren voordat je lichaam is hersteld. Een alcoholvrije maand is dan heel goed, maar nog niet genoeg om helemaal te herstellen.”

'Alcohol is overal’
Tijdens de bijeenkomst in het Huis van de Stad spraken de deelnemers eerlijk over hun alcohol gebruik, zo vertelde een deelnemer dat alcohol overal sociaal geaccepteerd is. Op een verjaardag kreeg deze persoon te horen dat hij ‘normaal moest doen’ en gewoon een biertje moest nemen. Deelnemers hopen dan ook dat de gemeente Harderwijk het goede voorbeeld neemt en begint met alcoholvrije drank te schenken op de nieuwjaarsbijeenkomst. 

Mee doen met IkPas?
Woensdag 26 februari begint de 40-dagen geen alcohol challenge van IkPas! Doe je mee? Inschrijven kan via Ikpas.nl.