“Ik wil de volgende Max Verstappen worden”

Hij was nog maar vier jaar oud toen hij voor het eerst een rondje reed in een kart, op het parkeerterrein van de Lidl in Harderwijk. 

Mitchell van Dijk (nu bijna negen) heeft er inmiddels al heel wat rondjes opzitten en rijdt ze allang niet meer alleen op een parkeerterrein.

“Twee weken geleden won ik de tweede plaats in het dagklassement en de beker voor ‘beste rookie’ tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in de Micromax-klasse.” Drie volle dagen met trainingen en wedstrijden op het kartcircuit van Spa-Francochamps. “Hij was de een-na-jongste”, zegt trotse vader Erwin van Dijk. 

Mitchell heeft de liefde voor het racen niet van een vreemde. Zijn vader (eigenaar van Zoet Racing in Harderwijk) berijdt zelf menig circuit met klassiekers. “Ik reed een jaar of vier geleden met de GP IJsselmuiden mee. Daar stond een kleine mini-kart, maar die was zelfs nog te groot voor Mitchell.

Iemand die daar ook was, had nog wel een micro-kartje staan. Die uiteindelijk gekocht en toen was er geen houden meer aan.”
Bij het kartcentrum Lelystad, volgde Mitchell een beginner- en gevorderden cursus en deed hij mee aan de zomeravond- en de wintercompetitie. “Maar dat ging eigenlijk niet snel genoeg. Ik wilde harder, want dat vind ik zo leuk aan racen, de snelheid. En dat je steeds hoger kunt, dat het steeds moeilijker en uitdagender is, je kunt elke keer weer een stapje verder”, aldus Mitchell. Het laatste jaar volgden die stapjes elkaar snel op. “Vorig jaar reed hij nog het NK viertakt. Dat zijn, oneerbiedig gezegd, de grasmaaiermotoren. Dit jaar dus tweetakt. Daarmee haalt hij wel de honderd kilometer per uur”, zegt vader Van Dijk. Maar dat is nog niet snel genoeg. Mitchell wil verder, hoger. “Mijn droom is de Formule 1 rijden, de volgende Max Verstappen worden.”

De volgende wedstrijd is al snel. “Mijn eerste EK”, glundert Mitchell. “Over twee weken, in Oostenrijk.” Wordt de sport van zoonlief zo niet heel duur? “Ik vergelijk het altijd met paardrijden. Als je daar een beetje in wilt doorgroeien, moet je op een gegeven moment ook de grens over. Ook de onderhoudskosten zijn ongeveer hetzelfde. En ja, natuurlijk is het duurder dan dammen”, aldus vader. “Maar wat is dat niet?”

Mitchell van Dijk Harderwijk karten