‘Ik wil de mensen laten zien dat er meer is dan de rijsttafel’

Van iets dat al 22 jaar vooral een hobby is, heeft Stanly Rutten vier jaar geleden zijn werk gemaakt. Van koken voor vrienden naar workshops door heel Harderwijk en binnenkort een tour door culinair Harderwijk, waar hij gastlessen gaat geven over de Indonesische keuken. 

Veel Harderwijkers kennen hem van zijn tijd als manager van Café Luxembourg, de Zwaluwhoeve en Van der Valk.

“Altijd werkte ik daar achter de schermen, terwijl het voor de schermen allemaal gebeurt en ik dat ook heel leuk vind.” Koken is iets dat hij altijd leuk heeft gevonden. “Sinds 1995 is het al een grote hobby. Ik heb door workshops, samenwerken met chefkoks en door zelf vooral veel te doen, de dingen aangeleerd.”

Vier jaar geleden heeft Rutten het bedrijf maakSmaak opgericht. “Via onder meer Facebook deelde ik recepten uit en kookte ik voor iedereen die maar wilde. Van Italiaans tot Indonesisch.” Twee jaar geleden is hij zich gaan specialiseren in de Indonesische keuken en maakSmaak werd Rumah Rasa, Indonesisch voor Huis van de Smaak. “Mijn moeder is geboren op Java en is in 1954 naar Nederland gevlucht. In 1968 is zij met mijn vader in Harderwijk komen wonen.”

Al snel merkte Rutten dat iedereen blij werd als zijn moeder weer eens had gekookt voor een feestje.

“Ik hielp toen al mee en vond het leuk als we dan complimentjes kregen. Daar is mijn liefde voor het koken ontstaan.”
Een jaar geleden besloot hij de keuken van zijn jeugd te promoten. “Niet die van de Chinees-Indische restaurants, maar de authentieke Indonesische keuken. Ik wil de mensen laten zien dat er meer is dan de rijsttafel. Die is trouwens niet eens oorspronkelijk Indonesisch, maar bedacht door de Nederlanders in Indonesië.”

Hij heeft zich een jaar geleden bij café Tommy’s aangemeld om mee te doen met ‘Vrienden koken met Tommy’s’. “Daar werd ik heel leuk ontvangen door Gerben en Patrick en de reserveringen liepen vlot. Koos en Esther van Klein Parijs wilden ook een Indonesische avond en zo is mijn tour eigenlijk ontstaan.

Na Klein Parijs, meldden zich ook Luigi’s, Veluvia, De Boterlap, Hotel Baars en Stadsoogst in samenwerking met Bakker Bart Harderwijk en Putten.

“Ik heb zelfs aanvragen van buiten Harderwijk gekregen, zoals van Brasserie VOC in Udenhout.”

Rutten neemt in alle restaurants waar hij kookt de sfeer en uitstraling van het restaurant mee. “Bij Klein Parijs (25 oktober) ga ik Franse klassiekers een Indonesische tint geven. Bij Veluvia (februari) ga ik gebruik maken van hun mooie gerookte vis. De Boterlap (januari) wil grootse, puur authentieke maaltijden. Bij Luigi’s (eind november) zal het gaan om fingerfood en gezelligheid. Hotel Baars (begin maart) heeft gevraagd om een feestbuffet en bij de Stadsoogst (voorjaar) wil ik een brunch organiseren met hun biologisch geteelde groenten, daarbij gebruik ik het vers gebakken brood van Bakker Bart en mijn Indonesische kruidenpasta’s.” Rutten gaat tijdens de tour van alles vertellen over wat hij serveert. “Vaak is er ook een sommelier aanwezig die het wijnarrangement zal toelichten.”

Met Rumah Rasa wil Rutten het mooie Indonesische eten laten proeven.

“Ik wil de gasten kennis laten maken met een originele babi pangang, niet met de rode zoete saus die je bij menig Chinees krijgt.” Hij krijgt energie van het enthousiasme van de deelnemende horeca. “Ik word blij van die saamhorigheid. Het geeft me energie en maakt dat ik dit plan graag wil doorzetten.”

Op de hoogte blijven van alle data en genieten van een avond Indonomie, “een eigen bedenksel, een combinatie van Indonesisch en gastronomie”, houd dan de website www.rumahrasa.nl