‘Ik ben niet vies van een beetje anders zijn dan de rest’

Door Petronella van het Goor - Een jaar geleden kreeg de Harderwijkse Madou van der Goot (19) een briljant idee, eigenlijk ontstaan vanuit een soort onvrede. “Ik vond mijn spijkerjasje maar saai en besloot het zelf te gaan pimpen.” 

Niets mis met een basic spijkerjasje, maar als student Media & Vormgeving op het Cibap in Zwolle, voelt basic al snel saai. “Dat heb je als je naar een school gaat met zoveel creatievelingen om je heen.” 

Het eerste spijkerjasje kreeg een ruimteschildering, met heel veel felle sterren. “Omdat ik een echte dagdromer ben.” Al snel moesten alle jeans-jackets in de kast er aan geloven. “De kapstok werd een kleurrijk geheel vol bergen, sterren en bloemen. Op een gegeven moment kregen zelfs mijn ooit zo witte sneakers een likje verf.”
 
Het duurde niet lang voor ze van verschillende mensen de vraag kreeg of ze voor hen ook zo’n jasje wilde maken. “Ik mocht gepersonaliseerde jasjes maken voor Anouk, van Anouk Dance Experience, Manuela van Dierenkind en nog heel veel anderen.” Met één zo’n jasje is Van der Goot twee tot drie maanden bezig. “Ik schilder alles met de hand en het materiaal waar je op schildert, de spijkerstof, is veel moeilijker te beschilderen dan een gewoon canvas doek. Wat het dan ook weer heel leuk maakt.”

Ook het design bepaalt hoe tijdrovend één jasje is. “Het hele jasje of alleen het vlak op de rug, dat maakt nogal wat uit. Als een jasje helemaal wordt beschilderd, moet ik goed kijken waar wat komt te staan als iemand het jasje draagt. Heel anders dan wanneer ik het plat op tafel heb liggen.” Ook het aantal lagen verf dat nodig is voor een goede dekking, is bij elk design anders. “Sommige kleuren dekken minder goed, waardoor ik eerst een ondergrond moet schilderen en vervolgens een aantal keer met de minder dekkende verf daar weer overheen.” Bedenk daarbij dat elke laag weer apart moet drogen en de twee tot drie maanden die Van der Goot nodig heeft voor één jasje, klinkt heel logisch. “Daarbij studeer ik natuurlijk nog gewoon en is dit niet mijn fulltime job.”
 
Een tikkie hipster
Zo uitgesproken als ze nu is, is Van der Goot niet altijd geweest. “Vroeger was ik altijd best wel basic in wat ik droeg. De standaard skinny jeans en grote, zwarte trui. Niet teveel kleur en niet te veel geks. Ik had wel eens de neiging om heel iets anders aan te trekken, maar vaak niet naar school.” Die skinny jeans en oversized trui draagt ze nog steeds wel eens, maar eenmaal student op het Cibap, kleedde ze zich steeds vaker zoals ze zich voelde. “Daar is niets te gek en zou je zelfs in een bruidsjurk met groen geverfde haren naar school kunnen.” Vrienden noemen haar een tikkie hipster, anderen zien haar meer als hippie. “Ik vind leuk wat ik leuk vind en ik ben niet vies van een beetje anders zijn dan de rest. Ik draag dat waar ik mijzelf prettig in voel. De ene dag is dat een fel beschilderd spijkerjasje met flared jeans, de andere dag een simpele zwarte trui.”
 
De jasjes die Van der Goot maakt, zijn echt voor iedereen. Voor de liefhebber van basics en voor de uitgesproken kleurrijke. “De meeste mensen willen vooral een persoonlijk tintje. Zo heb ik laatst een abstracte versie van een meisje met paard geschilderd, voor een echte cowgirl. Voor een ander maakte ik een sterrenhemel met haar sterrenbeeld erin. Voor weer een ander ben ik nu bezig met een hele kleurrijke pauw.” Om er achter te komen wat haar ‘klanten’ willen en wat bij ze past, gaat Van der Goot altijd eerst het gesprek aan. “Samen komen we dan altijd tot een gaaf idee.”
 
Voor een uniek, handgeschilderd jasje, vraagt ze 55 euro. “Als ze nog geen jasje hebben, kunnen ze er voor 15 euro een uit mijn voorraad kopen.” Kinderjasjes heeft ze ook, die kosten 10 euro. “Al mijn jasjes zijn tweedehands of komen uit een opgekochte restpartij.”
 
Ben je benieuwd geworden naar het werk van Madou? Volg haar op Instagram @doety_art.

Madou van der Goot Doety s Jacky s Harderwijk
(Madou van der Goot)