IJskoorts heerst, waar kunnen we schaatsen?

Iedereen laat de ijzers slijpen en houdt continu de ijsdikte in de gaten bij de verschillende natuurijsbanen in de regio. Bij IJsclub Volmoed in Harderwijk en de Kanovijver in Ermelo bijvoorbeeld. 

Volmoed meldt dat de baan nog steeds niet helemaal is dichtgevroren en dat de ijsdikte nog maar drie centimeter is. De Kanovijver meldt dat de vijver is dichtgevroren, maar dat ook daar nog een paar nachten strenge vorst nodig zijn om de acht centimeter te halen.

IJsbaan Horst & Telgt laat weten dat het helaas niet loopt zoals zij verwacht hadden. “Afgelopen weekend was er een pompstoring, waardoor er nu wel ijs ligt, maar niet voldoende”, zegt Marco van Donkersgoed. Vanavond gaan ze verder met bevloeien en morgen kijken ze opnieuw naar het ijs. “Maar het zal denk ik wel donderdag worden voor we open gaan.”

IJsbaan Pieper in Putten, aan de Broekermolenweg gaat morgen, woensdag 28 februari, als eerst in de regio open. Om tien uur ’s ochtends. “Eerst nog een goede nacht vorst erover en dan hopen dat het niet zo bewolkt is als afgelopen nacht”, aldus Aalt Pieper. Hij zegt het  ‘gewoon te proberen’. “Als blijkt dat het ijs het toch nog niet aan kan, doen we gewoon het hek weer dicht.”

Op de relatief ondiepe vijvertjes met stilstaand water, is het redelijk ‘veilig’ schaatsen, maar door de ijsgekte kan het maar zo zijn dat mensen het ook gaan zoeken waar het eigenlijk nog niet kan. Zoals bij strand Nulde, strand Horst, het boerenstrandje, de vijvers bij kasteel de Essenburgh of de Zandenplas.

Leisurelands, beheerder van onder meer Nulde, Horst en de Zandenplas waarschuwt de waaghalzen. Zo is het ijs op veel plekken niet dik genoeg en op sommige plekken zelfs heel zwak. Als er veel mensen tegelijk het ijs op gaan, kan dat zorgen voor heel onveilige situaties. Leisurelands zegt op de website het schaatsen op het recreatiewater af te raden en geeft aan ook geen uitspraken te doen over wanneer het wel ‘veilig’ is.

Twijfel je of het ijs veilig is? Neem dan geen risico’


IJsbaan Harderwijk ijsclub Volmoed