IJsbaan Volmoed misschien zaterdag open

Door Harry Schipper – Er ligt deze woensdag al drie centimeter ijs op de ijsbaan van IJsclub Volmoed aan De Wellen.

Gezien de weersvoorspellingen hoopt het bestuur van Volmoed dat er vanaf aankomende zaterdag  al kan worden geschaatst, al zal de ijspret maar van zeer korte duur zijn...

“Er ligt nu drie centimeter ijs”, vertelt bestuurslid Reijer Roelofsen rond het middaguur. Vanmorgen vroeg meldde ijsmeester Evert Mazier nog een ijsdikte van 2,5 centimeter. “Drie centimeter is nog lang niet genoeg. We moeten zeker zeven of acht centimeter hebben”, aldus Roelofsen. “Maar met nog drie nachten vorst voor de boeg gaat dat vast wel lukken. Althans; dat hopen, hopen en hopen we dan maar.

Vorige week vrijdag liet ijsmeester Mazier de ijsbaan onderlopen. “Binnen twee dagen was de baan vol, volgens mij op zaterdagmiddag al”, vertelt Roelofsen. “En met nagenoeg geen wind in de nacht erna lag er meteen al een mooi ijslaagje op. De baan ligt er dus prachtig bij. En de omstandigheden zijn goed: afgelopen nacht vroor het 4,5 graden. Het was wel wat grijzig. Als het helderder was geweest, had het harder gevroren, maar zo gaat het ook prima. Op dit moment is de temperatuur rond het nulpunt. Dat betekent dat er niks aan komt, maar er gaat dus ook niks van af. En de komende nachten gaat het weer flink vriezen…”

“Maar goed, er moet dus nog zeker vier centimeter ijs erbij. Het zal daarom niet eerder worden dan zaterdag, voordat er op de ijsbaan geschaatst kan worden”. Dat er elders in den lande al wél wordt geschaatst op ijsbanen, snapt de Harderwijkse ijsliefhebber wel. “Daar wordt water op asfalt gespoten, dus dat vriest sneller aan. Dat kan bij ons niet. Het voordeel van deze baan is dan wel dat je er vaak wat langer op kunt schaatsen”.

“Helaas zal de pret van korte duur zijn”, weet Reijer Roelofsen al: “Volgende week maandag al worden temperaturen verwacht van tien graden. Dus dan houdt het al snel weer op. Maar we proberen zo lang mogelijk open te blijven”.

IJsbaan Volmoed Harderwijk