Hypotheek voor ZZP-ers

Steeds meer Nederlanders gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Het komt dan ook steeds vaker voor dat zzp’ers een hypotheek willen afsluiten. Gelukkig worden de banken hier steeds soepeler in. 

Toch is het belangrijk je goed voor te bereiden op je hypotheekaanvraag. Wij geven je vast 5 handige tips.

1. Je financiële situatie wordt grondig doorgelicht
Geldverstrekkers lopen graag zo min mogelijk risico bij het verstrekken van een hypotheek. Daarnaast is het natuurlijk ook in je eigen belang dat je geen grote risico’s loopt. Daarom wordt je financiële situatie goed doorgelicht. Hoe heeft de winst van je bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Hoe gaat het met de branche waarin je werkzaam bent? Heb je geen schulden bij het BKR? Zorg er dus voor dat je administratie op orde is. Bij een hypotheek met NHG moet een Inkomensverklaring Ondernemer worden aangeleverd. Bij een hypotheek zonder NHG kan het zijn dat een geldverstrekker de jaarcijfers aangeleverd wil hebben.  

2. Ook als je nog geen drie jaar actief bent, kun je een hypotheek krijgen
Ben je nog geen drie jaar actief als zzp’er? Geen zorgen. Sommige geldverstrekkers willen ook je inkomsten uit loondienst van de laatste twee jaar voor je zelfstandigheid meenemen. Wel moet je minstens één jaar actief zijn en heb je een positieve prognose voor de toekomst nodig. Ook kan een bank extra voorwaarden stellen, zoals een renteopslag of een lagere maximale lening.

3. Je kunt al binnen één week zekerheid hebben
Door een Inkomensverklaring Ondernemer aan te vragen (dat kan zowel bij hypotheken met als zonder NHG), heb je snel zekerheid over het inkomen waarmee je mag rekenen voor je hypotheekbedrag. Binnen een aantal werkdagen na het aanleveren van de benodigde documenten krijg je een inkomensverklaring. De geldverstrekker geeft binnen 48 uur na ontvangst van deze verklaring een reactie.  Zo weet je al binnen één week of je een hypotheek kunt krijgen.

4. Het is belangrijk dat je verzekerd bent
Zoals gezegd wil de bank zo min mogelijk risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek. Als je als zelfstandige langdurig ziek wordt en niet meer garant kan staan voor voldoende inkomsten om je hypotheek te betalen, is dat een groot risico. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom van groot belang. Deze verzekering garandeert je van een inkomen in het geval van ziekte of zwangerschap en dekt daarmee een groot risico voor je af.

5. Een hypotheek met NHG biedt veel voordelen
De Nationale Hypotheek Garantie biedt vele voordelen. De rente is lager en mocht je de hypotheek niet meer op kunnen brengen en je huis moeten verkopen, dan staat het Waarborgfonds Eigen Woningen (onder voorwaarden) garant als de opbrengst onvoldoende is om je hypotheek af te lossen. NHG geldt alleen voor woningen met een koopsom tot € 290.000 (in 2019).
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren of klik dan hier.

 

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info