​Huurbaas Gamma en Karwei kan verhuizing Praxis naar De Harder niet stoppen

Door Harry Schipper – Pandeneigenaar Filippo van onder meer de bouwmarkten Gamma en De Karwei is er bij de Raad van State niet in geslaagd om te voorkomen dat zijn concurrent Praxis verhuist naar het splinternieuwe gebouw aan de Knardijk.

Filippo vreest de komst van een vierde bouwmarkt naar Harderwijk, bijvoorbeeld een Hornbach, naar de lege plek die Praxis aan de Verkeersweg 3 achterlaat. Daardoor zouden ‘zijn’ bouwmarkten teveel omzetverlies lijden en wel eens kopje onder kunnen gaan.

Voorzieningenrechter Rosa Uylenburg van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kwam vrijdag tot het oordeel dat het niet aannemelijk is dat een eventueel omzetverlies zulke ‘onomkeerbare gevolgen’ zal hebben. Zij weigerde dan ook het verzoek om een voorlopige voorziening te treffen.

Filippo, die ook nog huurder Kwantum ‘kwijtraakt’ aan De Harder, vecht ondertussen door. Via een bodemprocedure wil hij dat er een onderdeeltje in het vorig najaar door de gemeenteraad vastgestelde bestemminsplan wordt vernietigd. Daarin staat dat het is toegestaan om in een gebouw in het (nieuwe) winkelcentrum zich ook een bouwmarkt mag vestigen. Dat was in het vorige bestemmingsplan niet mogelijk.

Praxis wil later dit jaar verhuizen. Het nieuwe pand aan de Knardijk, ongeveer op het voormalige parkeerterrein van De Harder in de Zeebuurt, is zo goed als klaar. Het is ook veel groter dan het huidige pand aan de Verkeersweg. Dat pand kan in theorie opnieuw worden verhuurd aan een bouwmarkt.

Pandeigenaar Florian van Maanen laat alvast weten dat hij de komst van bouwmarkten als Hornbach of Bauhaus ‘niet aannemelijk’ acht. “Meestal willen zulke bedrijven een grotere locatie dan het huidige Praxis-pand dat 3000 vierkante meters telt”. Van Maanen denkt dat eerder een Hubo of andere doe-het-zelf zaak, gericht op de lokale markt, er misschien belangstelling voor heeft.