Huis verkoopklaar maken. Onzin, toch? - blog 3 | SUZ&ZO privé de woningmarkt op

Je huis verkoopklaar maken? Onzin! Ze kijken er maar doorheen… toch? Dan zit je dus al ik-weet-niet-hoe-lang in het vak en dat betrap je jezelf bijna op het gebruik van dezelfde smoesjes, waar je al die jaren anderen juist vol overtuiging vanaf bracht….

Hoewel we afgelopen week wel degelijk stappen zetten in onze huizenzoektocht, zijn we ook zo druk met het verkoopklaar maken van ons huidige huis

Misschien herken je ze wel: ‘Ik ga echt niet voor de koper schilderen hoor. ’ Of: ‘Die foto’s allemaal van de muur? Dan blijven er toch alleen maar gaatjes achter?’ In de drukte van het dagelijkse leven met een gezin en een eigen bedrijf, dus meer dan fulltime baan, merk ik dat ik (zelfs ik!) die smoesjes op het puntje van mijn tong heb liggen. Maar ik weet beter. Het afscheid nemen van de Blues is begonnen…


Hoewel we afgelopen week wel degelijk stappen zetten in onze huizenzoektocht, zijn we ook zo druk met het verkoopklaar maken van ons huidige huis, dat ik dit blog even helemaal wil wijden aan de Blues. Gewoon omdat ons huis, waarin we 11 jaar lief en leed deelden en waaruit (met dit jaar erbij) al onze 5 kids zijn uitgevlogen, alle aandacht verdient!

Ons huis waarin we 11 jaar lief en leed deelden en waaruit (met dit jaar erbij) al onze 5 kids zijn uitgevlogen verdient alle aandacht!

Net te laat
Het is wel weer grappig hoe dingen gaan… Naast alle likes, reacties en spontane shares op mijn blog op Facebook (waarvoor dank!), ontvingen we ook een paar telefoontjes van samengestelde gezinnen die op zoek waren naar een (groot) huis in Drielanden. Maar die net een huis gekocht hebben….

Jammer? Ach… Ze bevestigden zich te herkennen in mijn blog en geven aan dat het een hele zoektocht was en het aanbod van geschikte huizen bijzonder schaars is. Ze hadden ons huis zeker in de overweging meegenomen. Net te laat dus...

En net te vroeg
Er belden ook stellen die zich ervan bewust zijn, en inmiddels hebben ervaren, dat de huizen in Drielanden op dit moment erg goed lopen en grote huizen niet voor het oprapen liggen.

Of we al een vraagprijs hebben. Vraagprijs? Eh… zover zijn we nog helemaal niet.“Kom maar langs,” zei ik. Maar blijkbaar waren zij ook nog niet zover, want daarna bleef het stil. Net te vroeg dus…

(Waarom willen mensen eigenlijk altijd eerst een vraagprijs weten? Kijken kost niets en zonder dat je de prijs weet een huis bekijken kijkt anders! Probeer het eens!)

Het bracht ons wel weer een stap verder.

Manlief en ik schreven allebei onafhankelijk van elkaar de vraagprijs op die wij reëel vinden. Na overleg met onze huismakelaar en adviseur Jan Peter van den Brink van Van der Hoek (we zijn blij met hem!) kwamen we eruit en nu zijn we zover. De prijs voor ons huis is bepaald. Ik hoop dat ons huis zich ermee gewaardeerd voelt:); dat verdient het.

In de versnelling
Het verkoopklaar maken mag nu dus wel in de versnelling. Nou hebben manlief en ik allebei zo onze specialiteiten en het verkoopklaar maken van een huis is echt míjn ding. Voordat mijn vriendin styliste Bianca van Schie van BICA-styling met twee stagiaires door het huis gaat, ben ik er dus al lang en breed en heel kritisch doorheen geweest.

Het verkoopklaar maken van een huis is echt mijn ding!

Ik heb een flinke lijst opgesteld van wat er allemaal moet gebeuren. Van tijdelijk opslaan, met kids mee en naar weggeefhoek/goed doel tot gewoon weg-weg, opknappen, laten controleren en alle mogelijkheden daar nog tussenin. Toch krijgt styliste Bianca het voor elkaar om er nog een flinke lijst van actiepunten aan toe te voegen.

De smoesjes waar ik voorheen zo doorheen prikte, betrap ik mijzelf nu op.

En ja, dan gebeurt het. Ik hoor mezelf denken: “Pff. Ze lijkt wel niet goed…” Meteen moet ik ook lachen om mijn eigen reactie en emotie. Want die smoesjes waar ik voorheen zo doorheen prikte, daar betrap ik nu mijzelf op. En manlief heeft er zelfs een aantal letterlijk uitgesproken.

'Ze kijken er maar doorheen’
Natuurlijk weet ik beter: waarom zouden ze? Met het huidige aanbod?

'Ik ga niet voor de koper lopen schilderen’
Nee troela, dat doe je uitsluitend om je eigen onderhandelingspositie te versterken!

‘Wit? Maar dan wordt het net een ziekenhuis!’
Nee hoor, wit maakt je huis per direct twee maten groter en lichter.

'Maar mijn huis is toch het allerleukste?!’
Absoluut. Alleen, dat denkt iedereen over zijn eigen huis.

‘Die foto’s daar allemaal weg? Maar dan zie je mega veel gaatjes in de muur.’
Nee, want we gaan (spuuglelijke:) kunst gebruiken voor het depersonaliseren. En de rest van de gaatjes maken we gewoon netjes dicht, verstand op nul en gaan….

‘Die kastenkamer laat ik zo hoor, die krijgen ze er gratis bij.’
Mevrouw, niemand koopt een huis vanwege een gratis kast, wel vanwege een extra kamer.

‘Ik wil best extra moeite doen in ons te verkopen huis, maar dan verwacht ik dat ook van alle andere verkopers aan ons.’
Die sluit mooi aan bij mijn levensmotto: verwacht meer van jezelf en minder van anderen. Just be you. "Sorry schat, jammer als andere verkopers het niet doen. Ik kán niet anders. Laat mij alsjeblieft mijn ding doen". 

En om het rijtje compleet te maken: ‘Je moet de kijker niet teveel verwennen.’
Ik verzin ‘m niet. Niet te geloven hè? Soms werd dit gezegd, terwijl de verkopers een half jaar lang nog geen bezichtiging hadden gehad!

Opruimen, stylen en nog veel meer

Goed, deze en ook nog komende week ben ik zelf dus megadruk met opruimen. Naast mijn werk elke dag gewoon iets aanpakken. Ik weet dat daarna het leuke deel van het verkoopklaar maken volgt: de styling zelf. Daarbij krijg ik professionele hulp van Bianca (over blij zijn met gesproken…). Ze is een super goede interieurstyliste, maar het doel van verkoopstyling is in feite precies het tegenovergestelde van interieurstyling.

Een verkoopstyliste zal van een thuis een aantrekkelijk huis voor kopers realiseren, voor een snellere verkoop.

De huidige bewoners willen er juist zo kort mogelijk in verblijven. Een interieurstylist zal juist worden ingeschakeld wanneer bewoners de wens hebben om van hun huis een echt thuis te maken. Het doel is dan meestal om er zo lang en prettig mogelijk in te wonen. Bianca moet voor onze klus dus  ‘om-denken’, maar met mijn eigen kennis en ervaring als House of KIKI verkoopstyliste komen we daar prima uit.

Daarnaast zijn we in de weer met de schilder, de tuinman, de centrale verwarming en mechanische ventilatie service, de Borretti specialist, de onderhouds- of zo je wilt klussenman,  dakreiniging en tijdelijke opslag- en straks verhuisbedrijf…

Volgende week komt Jeroen van Zeg Tekst om teksten te maken en de week erop staat de Patrick Siemons voor de foto's ingepland. En… misschien heb ik nog een verrassing in petto.

Maken we er teveel werk van?

Ik vind van niet, het is de grootste tweekapper van Drielanden!
Bovendien: dit is wel het minste wat ik kan terug doen voor dit huis, als een soort waardig afscheid na 11 jaar trouwe dienst.

Ik ben zo benieuwd wie er na ons in gaat groeien.

Wordt vervolgd…

SUZ&ZO verkoopmanagement en huispromotie

Adresgegevens

Grote Marktstraat 9
3841 AH Harderwijk

Telefoon

T. 06-15602961

Meer info