Horeca in Harderwijk tijdelijk eerder dicht vanwege Corona

Vanaf vrijdag 4 september geldt tijdelijk een aangepaste sluitingstijd van openbare inrichtingen (horecabedrijven) op zaterdag en zondag. De huidige sluitingstijd op zaterdag en zondag van 04.00 uur wordt tijdelijk aangepast naar 02.00 uur tot zolang maatregelen nodig zijn voor bestrijding van het COVID-19 virus.

Bezoekers zouden onder invloed van alcohol de regels van het RIVM minder naleven.

In samenspraak met Koninklijke Horeca-Harderwijk, heeft burgemeester van Schaik dit besluit genomen in het belang van de volksgezondheid, ter bestrijding van het COVID-19 virus en in het kader van de openbare orde.
Burgemeester Van Schaik: “Ik waardeer de verantwoordelijkheid en de gepaste coronamaatregelen die de horeca heeft genomen vanaf het begin van de coronacrisis. Het gaat goed in onze stad, echter na 02.00 uur blijkt naleving van de basisregels lastig.”

Waarom dit besluit
De maatregel is noodzakelijk omdat in Nederland, maar ook wereldwijd, nog steeds sprake is van een uitbraak van het COVID-19-virus. Om verspreiding van het virus tegen te gaan worden en moeten maatregelen genomen worden. Op regionaal niveau zijn de afgelopen maanden meerdere noodverordeningen van kracht geworden. Ook op lokaal, gemeentelijk, niveau is het in sommige gevallen noodzakelijk maatregelen te treffen ter bestrijding van het COVID-19-virus.

Naleving basisregels
Inmiddels is duidelijk dat bezoekers van openbare inrichtingen onder invloed van alcohol de basisregels van het RIVM minder naleven. Op een later tijdstip (na 02.00 uur) blijkt in de praktijk dat bezoekers steeds meer onder invloed van alcohol zijn en daardoor de basisregels, zoals 1.5 meter afstand van elkaar houden, minder of niet (kunnen) naleven. Hierdoor ontstaat een risico dat het COVID-19-virus wordt verspreid.

Eenduidige sluitingstijd
In de praktijk blijkt dat het merendeel van de openbare inrichtingen kiest om de deuren om 02.00 uur te sluiten. Om te voorkomen dat er bezoekersstromen ontstaan tussen openbare inrichtingen met diverse sluitingstijden en zo de kans op verspreiding van het COVID-19 virus zeer aannemelijk is, is het nodig om een eenduidige sluitingstijd vast te stellen.

Burgemeester Van Schaik heeft er alle vertrouwen in dat de horecabedrijven het besluit gezamenlijk goed opnemen en zorgen voor een gastvrij Harderwijk.