Hoogste Dan-graad voor Anna Helmond van Itokan Aikido

Door Petra Lievense - Op 6 januari is, tijdens een Japanse  ceremonie Kagami Biraki in de Aikikai Hombu dojo, de 6e Dan-graad aan Anna Helmond toegekend. Anna is nu, samen met één andere vrouw, de hoogst gegradueerde vrouwelijke aikido-er in Nederland. Het spreekt voor zich dat alle aikido leerlingen uit de Harderwijk dojo daar bijzonder trots op zijn.

Anna Helmond en Joost van Straaten hebben samen Itokan opgericht. Al 22 jaar verzorgt Itokan de aikido-les in Harderwijk

Aikido is een sport voor vrouwen en mannen, maar wel een lastige. Aikido is een martial arts, een vredeskunst, een zelfverdedigingssport die gebaseerd is op de training van de Japanse Samoerai. De grepen en technieken leer je niet zo maar, het kan altijd beter, mooier of effectiever: de beweging nog meer met het hele lichaam uitvoeren, nog minder kracht gebruiken, werken met ademsteun en oefenen met respect voor de partner.

De meeste ltokan sporters trainen ‘al jaren’ aikido. Het is ook geen gewone sport maar een way-of-life! Gevorderden en beginners trainen met elkaar. De beoefening van aikido maakt je fysiek en mentaal sterker. Iedere oudere wordt geconfronteerd met het afnemen van fysieke- en mentale vermogen, maar aikido kan tot late leeftijd beoefend worden. De bewegingen helpen je om fit te blijven, ook op oudere leeftijd.

Aikido kent geen wedstrijden maar alleen examens. Als je denkt dat je alle technieken weet en kunt laten zien, dan doe je uiteindelijk examen voor de eerste Dan-graad, de zwarte band. Jaren later komt de tweede en volgende Dan- graden in zicht. Je hebt hier geduld bij nodig. Als je een aikidoschool (dojo) opent of als je actief bent in bijvoorbeeld een aikidobond, dan krijg je, geheel volgend de Japanse traditie, een vijfde of hogere Dan-graad toegekend door de hoogste aikido-bond, de Aikikai So Honbu in Tokyo.

Corona gooide de afgelopen tijd roet in het eten. Nu zijn de aikido trainingen weer mogelijk. De landelijke Corona regels zijn van kracht binnen de dojo’s. En na alle lock downs wil natuurlijk iedereen les volgen van de kersverse zesde Danner, Anna Helmond. Zij heeft een zachte stijl en streeft naar bewustwording en perfectie in de bewegingen.

Itokan verzorgt trainingsavonden in Harderwijk, Amersfoort en Hilversum.

Anna Helmond Aikido les
(Foto's Petra Lievense)