Hoeveel kan jij lenen in 2020?

Vorige maand publiceerde het Nibud de woonquotes voor 2020. Hiermee wordt bepaald hoeveel procent van het inkomen aan een woning besteed mag worden. De woonquotes hebben dus een effect op je maximale hypotheek. Kun je volgend jaar meer of minder lenen? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Wij zetten de effecten van de Nibud cijfers op de maximale hypotheek van één- en tweeverdieners en AOW'ers voor je op een rij.

Eenverdieners
Hoeveel je maximaal kunt lenen wordt onder andere bepaald door je inkomen en de gekozen hypotheekrente. Het maximale leenbedrag voor eenverdieners zal volgend jaar in de meeste gevallen gelijk blijven of iets dalen. De laagste inkomens gaan er wel iets op vooruit, maar als alleenverdiener kan het dus interessant zijn om nog in 2019 een huis te kopen.

Tweeverdieners 
Vanaf 2020 telt het tweede inkomen van tweeverdieners voor een hoger percentage mee bij de berekening van de woonquote, namelijk tachtig procent. Dit jaar wordt nog maar zeventig procent van het inkomen van de minst verdienende partner meegeteld. Ondanks deze aanpassing kunnen veel tweeverdieners in 2020 evenveel of minder lenen dan in 2019. Enkele lage en middeninkomens kunnen wel een paar duizend euro meer lenen, maar veel tweeverdieners kunnen dus in 2019 meer lenen dan in 2020.

AOW'ers
Eenverdieners met een AOW-inkomen kunnen volgend jaar in de meeste gevallen evenveel lenen (bij een rente van 2,5%). Tweeverdieners gaan er in veel gevallen op vooruit in 2020. 

Met de uitgebreide tabellen op onze website kun je op basis van je leefsituatie, inkomen en verschillende rentestanden vergelijken wat je volgend jaar maximaal kunt lenen en hoeveel dat scheelt met dit jaar.

Wil je precies weten wat dit voor jou betekent? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Er is altijd een kantoor bij jou in de buurt! 

Meer weten? Of een afspraak maken? Klik op een button hieronder voor de vestiging bij jou in de buurt.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
 

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info