Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Als je een hypotheek gaat afsluiten, komen daar een aantal kosten bij kijken. Deze kosten kun je sinds 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Met hoeveel geld je rekening moet houden, leggen we je graag uit.

Kosten koper

De kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden, worden ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. De kosten koper bestaat uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de woningprijs. De notariskosten kunnen sterk verschillen, maar liggen gemiddeld rond de € 1.000.

Naast de kosten koper zijn er bij de aankoop van een woning nog andere kosten waar je rekening mee moet houden: 

Makelaarskosten

Aan de makelaar betaal je kosten voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis. Deze kosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd. De courtage is meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage. 

Taxatiekosten

Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht. De kosten voor een taxatierapport staan niet vast. De prijzen verschillen per taxatiebureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar.

Bouwkundige keuring

Het is verstandig om bij een (ouder) huis altijd een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken komen dan aan het licht. Vaak krijg je een begroting van de kosten van de mogelijke herstelwerkzaamheden. Een bouwkundige keuring kost meestal een paar honderd euro.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Koop je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je eenmalig een provisie van 0,9 procent van de koopsom. Daar staan enkele voordelen tegenover. Zo betaal je bijvoorbeeld een lager rentepercentage betaalt. 

Advies- en bemiddelingskosten

Je betaalt kosten voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen.


Hoe zit het bij een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning koop je in de regel ‘vrij op naam’. In dat geval hoef je geen kosten koper (notariskosten en overdrachtsbelasting) te betalen. Wel betaal je bouwrente: een vergoeding die je aan de aannemer van je nieuwbouwwoning betaalt voor zijn gemaakte kosten. De hoogte van de bouwrente is afhankelijk van je aannemer.

Wil je weten wat jouw kosten zijn als je een huis gaat kopen? Bekijk ons rekenvoorbeeld of maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren of klik hier