Hoe voorkom ik nachtzweten?

Je spreekt van nachtzweten als de nachtelijke transpiratie zo hevig is dat het beddengoed vaak verschoond moet worden. Raadpleeg bij aanhoudend nachtelijk zweten de huisarts, zeker als dit gepaard gaat met bijkomende symptomen zoals koorts, gewichtsverlies en vermoeidheid.

6 handige tips om dit te voorkomen

Zweten, transpireren, nachtzweten komt bij veel mensen voor. Het is heel normaal om gedurende de nacht te zweten. Maar wanneer is een bed eigenlijk té warm en zweet je te veel? Mensen die overmatig zweten verliezen minimaal een halve liter vocht per nacht. Op zich kan dat geen kwaad, maar ongemakkelijk is het wel. Wakker worden met natte kleding en een klam bed is niet fijn. Bij nachtzweten is er sprake van overmatig zweten tijdens het slapen en dat alles onder normale omstandigheden. Deze 6 tips helpen bij het voorkomen van nachtzweten.

Tip 1 - Hou je slaapkamer lekker koel
Probeer je slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Ventileer regelmatig en zorg voor goede zonwering. De ideale slaapkamer temperatuur ligt rond de 18 graden. Ligt de slaapkamer op de zonkant? Overweeg dan dikke gordijnen tegen de warme zon of een airconditioner om de lucht lekker te koelen.

Tip 2 - Nachtkleding
Deze ligt misschien voor de hand maar nachtzweten kan ook komen door 'verkeerde' nachtkleding. Trek luchtige nachtkleding aan. Kies voor goed ademende stoffen zoals katoen of linnen. Dit kan je in het kledingetiket lezen. Glimmende, synthetische pyjama’s in bed zijn geen aanrader. 

Tip 3 – Eten en drinken
Let ’s avonds eens op je eten en drinken. Probeer scherpe kruiden in het voedsel te vermijden. En drink voor het slapen gaan geen koude frisdranken of alcohol. Daar moet je lichaam hard voor werken en krijg je het alleen maar warmer van. Voedingsmiddelen die tryptofaan (werkt op de melatonine productie) bevatten zoals grapefruit, vijgen, dadels, banaan, yoghurt hebben weer wel een positief effect. Ook voeding met veel calcium (werkt rustgevend) zoals melkproducten.

Tip 4 – Ademend materiaal
Je kunt flink nachtzweten of transpireren wanneer je onder te veel dekens slaapt. Dit wordt meestal niet bestempeld als nachtzweten. Je kan hier gemakkelijk vrij gemakkelijk van het nachtzweten af komen door onder het juiste beddengoed te slapen. Kies ’s zomers voor een luchtig dekbed, een speciaal zomerdekbed is hier een gepaste optie. En op wat voor een soort hoofdkussen slaap je? Is deze van een luchtdoorlatend materiaal zoals dons of natuurlatex? Een kussen van natuurlatex is het meest luchtdoorlatend en perfect geschikt voor de warme zomernachten.

Tip 5 - Bedtextiel
Zorg voor een hoeslaken en dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op. Zo gaat het niet in je kussen zitten. Bij de aanschaf van een matras doe je er ook goed aan om te kijken uit welke materialen het matras is opgebouwd. Ook hier is een natuurlatex matras voor de warme zomernachten een goed vochtopnemend, ventilerende basis.

Tip 6 – Speciale matrashoes
Kijk eens naar een speciale anti-transpiratie matrashoes. De honingstructuur van de hoes zorgt voor een snelle verplaatsing van vocht.

Bovenstaande allemaal geprobeerd, maar niets helpt? Dan kun je een bezoek aan de huisarts overwegen. Wellicht wordt jouw overmatige warmte veroorzaakt door stress of een andere lichamelijke reden. Wil je meer informatie over onze 'koele' producten ontvangen, kom naar jouw dichtstbijzijnde Beddenspecialist.nl winkel.
 

Den Herder Slapen Harderwijk

Adresgegevens

Deventerweg 7
3843 GA Harderwijk

Telefoon

T. 0341-415363

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 18.00 uur
Wo 9.30 - 18.00 uur
Do 9.30 - 18.00 uur
Vr 9.30 - 21.00 uur
Za 9.30 - 17.00 uur
Zo Gesloten
Meer info