Hoe blijf je warm op de fiets bij koud weer?

Het zachte weer is inmiddels wel voorbij. De afgelopen weken zijn we getrakteerd op erg koud weer. We spraken zelfs van de koudste nachten van het gehele jaar. Toch was het geen slecht weer. Ondanks de kou was er ook heel veel zon te zijn. Perfect fietsweer dus zou je zeggen. 

Toch vinden veel mensen het lastig om in deze kou de fiets te pakken. Want hoe blijf je warm als de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt komt? Hoe zorg je ervoor dat jij je door de ijskoude dagen heen bikkelt?

Verzorg je fiets extra goed

Een goede elektrische fiets dames wil je in deze kou echt niet buiten laten staan. Zeker niet gedurende de nachten. Het kan soms zeer streng vriezen en dat is niet goed voor de werking van je batterij. Een gemiddelde fietsbatterij kan temperaturen van -20 doorstaan. In een gewone Nederlandse winter hoef je dan ook niet bang te zijn dat de fiets niet meer reageert. Wel kan de accu sneller teruglopen. Hierdoor kun je dus minder lange stukken fietsen.

Daarom is het dan ook zo belangrijk om je fiets extra goed te verzorgen. Zorg ervoor dat je de accu van je fiets – indien mogelijk – altijd mee naar binnen neemt. Het is natuurlijk nog beter om je gehele fiets naar binnen te verplaatsen. Op die manier voorkom je vriesschade en geniet je ook van meer comfort als je in de ochtend op het zadel stapt.

Beschik je over e bike middenmotor? Dan is het niet mogelijk om de accu te verwijderen. In dat geval moet je deze wel binnen plaatsen. Stal hem eventueel tijdelijk in de gang om zo problemen met de accu te voorkomen.

Draag meerdere laagjes

Fiets je vaak lange afstanden in de kou? Dan is het belangrijk dat je voldoende laagjes draagt. Geadviseerd wordt om minimaal drie laagjes te dragen. Hierbij draag je in elk geval kwalitatieve thermokleding. Deze laag is bedoeld om vocht te transporteren. Het is dus de bedoeling dat de laag erg nauw aansluit op de huid. Vervolgens bepaal je afhankelijk van de buitentemperatuur wat je hier nog verder overheen draagt. Je zou voor een extra vest kunnen kiezen en eindigen met een wind- of regendichte jas, maar dit is geheel aan jou en wat de temperatuur buiten is.

Belangrijk is om in elk geval altijd een muts of hoofdband te dragen. Je merkt het misschien niet direct, maar veel van je eigen warmte gaat verloren via het hoofd. Als je hier extra isoleert, krijg je het ook veel minder snel koud.

Warme handschoenen

Koude handen zijn ongelooflijk vervelend. Ook omdat ze heel veel pijn kunnen veroorzaken. Daarom zijn goede handschoenen misschien wel het belangrijkste item van de uitrusting van een fietser. Goede fietshandschoenen zijn volledig water- en winddicht. Ze mogen niet klemmen en moeten voldoende isoleren om de handen gedurende de hele rit warm te houden. Wil je tijdens het rijden nog het touchscreen van je elektrische fiets kunnen bedienen? Dan zijn er ook handschoenen die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

E bike Pixabay
(Afbeelding Pixabay)