Hierdense Kakelhoeve klaar voor de start

Een beetje zenuwachtig is Joanne Olofsen (18) nog wel. Nog een paar weken en ze begint haar eigen bedrijfje, de Hierdense Kakelhoeve. Dan gaat ze elke dag zorgen voor tweehonderdveertig hennen en vijf hanen.

’s Nachts veilig, warm en droog op stok in de mobiele kipcaravan, overdag heerlijk scharrelen op het erf en in de tuin.

“Toen mijn vader met het idee kwam, was ik niet meteen enthousiast, maar nu heb ik er heel veel zin in”, zegt Joanne. Ze werkt twaalf uur in de week bij Kok Experience, ze vindt het werk daar heel leuk, maar het is geen volledige werkweek. “En een beetje thuis lopen, is ook niets.” Ze wilde dus heel graag iets anders doen en zo haar dagen vullen. “Straks verzorg ik de kippen en breng ik de eieren rond.”

Haar vervoersmiddel staat al klaar, een mooie e-bike met een ouderwetse eierenmand voorop.

“Als ik de kippen straks heb en ze leggen goede eieren, kunnen mensen als ze dat willen een kip adopteren. Dat kost ze honderd euro per jaar en in ruil daarvoor hebben ze elke week zes eieren.” Joanne brengt de eieren aan huis. Het kost misschien iets meer dan in de winkel, “maar je weet wel dat de kippen de ruimte hebben en goed verzorgd worden.”

Joanne heeft op Mijnschool gezeten, een school voor speciaal onderwijs in Harderwijk. Dat stopte toen ze achttien werd. “Ik ben daar opgeleid tot winkelmedewerker en straks heb ik eigenlijk een eigen winkeltje”, zegt ze, best een beetje trots. En dat mag ook.

Maandag komt de kipcaravan. De kippen komen 10 oktober, net op tijd voor de officiële opening en de open dag.

“Vrijdag 13 oktober gaan de kinderen van groep vier van basisschool de Parel mij helpen met de officiële opening.” De dag daarna, zaterdag 14 oktober is het open dag, van tien uur ’s ochtends tot vier uur ‘s middags. “Met voor iedere bezoeker een broodje ei.” De open dag is voor iedereen. Dan is er ook meteen de mogelijkheid een kip te adopteren. “Al beginnen we  pas echt vanaf 1 december ongeveer. De kippen zullen even de tijd nodig hebben om een wat groter ei te leggen.”

Omdat Joanne op de fiets alle eieren gaat bezorgen, kan ze niet heel Harderwijk bedienen. “Maar vragen kan natuurlijk altijd. Misschien dat we iets anders kunnen regelen.” Voor meer informatie: [email protected] of 06-30358114.