Hierdense Kakelhoeve bestaat alweer vijf jaar

Door Petronella van het Goor - Toen ze vijf jaar geleden begon, had ze niet gedacht het zo lang vol te houden. “Een jaar, dat was de afspraak. Minimaal. Anders is het een beetje zonde van al het werk dat er in zit”, zegt Joanne Olofsen lachend. Inmiddels is ze al vijf jaar lang het gezicht van de Hierdense Kakelhoeve en fietst ze drie dagen per week haar rondjes door Harderwijk, Hierden en een stukje Ermelo. 

Er staat al dertigduizend kilometer op de teller. “Natuurlijk heb ik baaldagen, als het hard waait of een hele dag regent, maar over het algemeen ‘ga’ ik elke dag met plezier naar werk.”

Vijfhonderd kippen heeft ze nu, verdeeld over twee caravans. Het zijn geen huisdieren, maar het zijn wel echt haar kippen en ze kent ze goed.  “Er is er één die elke dag het hok uitspringt en dan in de paardenstal haar ei gaat leggen. Heel grappig.” Een lievelingskip heeft ze niet, daarvoor zijn het er ook net wat te veel. “Maar er zitten wel lievelingskippen van anderen tussen. Zij hebben een kip geadopteerd en komen ook regelmatig op bezoek.”

Stil op het erf
Afgelopen februari was het ineens stil op het erf. Geen gekakel of getok. Alle kippen werden geruimd, omdat er vogelgriep was aangetroffen. “Dat was wel heel zielig”, zegt Joanne. In de ochtend van 5 februari waren er twee zieke kippen, drie uur later waren het er al tien, in de avond nog veel meer. “En dan wordt alles geruimd, heb je van de ene op de andere dag geen werk meer.” Gelukkig duurde het maar een maand voordat de nieuwe bewoners van de Hierdense Kakelhoeve hun intrek namen, maar die maand leek wel heel lang. “Een paar dagen niets doen is wel lekker, maar als bij iedereen het werk gewoon doorgaat en zelf heb je niets te doen, dan duren de dagen wel lang.”

Het is lekker druk
Joanne heeft nu ongeveer driehonderd klanten. Elke maand komen er wel een paar mensen bij. Ze brengt bij al die klanten persoonlijk de eitjes. “Bij sommigen blijf ik altijd wel even plakken, even een kopje thee drinken, wat kletsen. Dat is wel heel gezellig.” Regelmatig wordt ze aangesproken op straat. “Dan vragen mensen wat de eieren kosten. Eerder was ik altijd wat duurder dan de supermarkt, maar nu niet meer. En dan lever ik ze nog aan huis af ook”, zegt ze lachend.

Joanne is al een tijdje op zoek naar iemand die het samen met haar wil doen. “Bij voorkeur iemand die net als ik naar het speciaal onderwijs is gegaan. Want het is niet altijd gemakkelijk om een plekje te vinden waar je kunt werken, vaak is het te druk, zijn er teveel prikkels en dat maakt het werk moeilijk. Dat is jammer, want wij kunnen ook heel veel wel. Hier is het duidelijk wat je moet doen, het is gemakkelijk te leren en je kunt je eigen tijd indelen. Er zit niet zoveel druk achter en dat werkt heel fijn.”

Cadeautje voor vaste klanten
Ze merkt dat ze gewaardeerd wordt door haar klanten. Vooral rond de kerstperiode wordt dat duidelijk. “Dan zit de mand vol met lekkers, heel lief is dat.” Om wat terug te doen, wordt het vijfjarig bestaan met de klanten gevierd. “Deze week krijgt iedereen bij de eitjes een pak Hierdense pannenkoekenmix van de molen in Hulshorst en een leuk kaartje.”

Of ze het tienjarig bestaan ook een keer denkt te vieren? “Dat denk ik wel. Ik houd het zeker nog wel een paar jaar vol hoor. Helemaal eigen baas, lekker buiten. Ik heb echt een leuke baan.”

Joanne Olofsen Hierdense Kakelhoeve
(Joanne Olofsen)