Hierdense herberg wordt appartementencomplex

Door Harry Schipper – Herberg Onze Woudstee aan de Parallelweg in Hierden verdwijnt. De herberg wordt verbouwd tot een complex met negen appartementen. De bestaande woning in het pand blijft.

De appartementen vallen in de categorie sociale huur en middeldure huur. Bovendien verrijzen op de huidige parkeerplaats nog eens vier kleine vrijstaande woningen

Dat is afgesproken tussen de eigenaren verenigd in de Vereniging Park Onze Woudstee en het Harderwijkse college van B en W. De eigenaren van de recreatiewoningen willen in overgrote meerderheid dat Park Onze Woudstee wordt omgevormd tot een Hierdens woonwijkje.

Wel bleek - ondanks intensieve gesprekken – ‘maar’ 88 procent van de eigenaren van recreatiewoningen mee te willen gaan in deze transformatie. Vooraf was afgesproken dat er eigenlijk minimaal 95 procent mee zouden moeten doen om te mogen transformeren. Maar omdat er op andere – inmiddels voormalige – vakantieparken hogere percentages eigenaren meededen, vindt de gemeente dat ook hier de transformatie van vakantiepark naar woonpark wel doorgang kan vinden.

Dat betekent dat er op park Onze Woudstee nu 225 afzonderlijke kavels met bouwrechten voor recreatiewoningen en stacaravans zijn. Op grond van het bestaande bestemmingsplan mogen er daarom nog zeven woningen bij gebouwd worden. De herbergier besloot vorig najaar al om met zijn horeca-activiteiten te stoppen en het restaurant te verbouwen tot maximaal negen appartementen. Behalve de vier vrijstaande woningen tussen de herberg en de weg worden op het park twee grote kavels gesplitst, zodat er nog eens vier woningen extra kunnen worden gebouwd. Het resterende onbenutte bouwrecht wordt overgedragen aan het naastgelegen park De Dennenhoek.

Als het ontwerpbestemmingsplan, dat nu voor inzage wordt vrijgegeven, later dit jaar wordt vastgesteld, veranderen in totaal 204 recreatiewoningen in ‘echte’ woningen. Er blijven op het park dan nog 27 recreatiewoningen over waarvan de eigenaren die niet willen transformeren naar een officiële woonstatus.

De eigenaren die wel die woonstatus krijgen, moeten wel een vereveningsbijdrage betalen en meebetalen aan voorzieningen om het lawaai van het nabijgelegen spoor en de snelweg A28 te weren. Voor gewone woningen gelden namelijk strengere normen dan voor recreatiewoningen.

Herberg onze Woudstee Hierden