Hierdense brandweermannen koninklijk onderscheiden

Door Petronella van het Goor - Vier koninklijke onderscheidingen bij de vrijwillige brandweer in Hierden. Aart Vierhout, Jaap Hop en Gert Timmer uit Hierden en Reind Mostert uit Hulshorst kregen de onderscheiding vrijdagavond 10 januari door burgemeester Van Schaik uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van het korps.

Koninklijke onderscheidingen brandweermannen Hierden 2020

Voor drie van hen een verrassing, de vierde (postcommandant Aart Vierhout) had de onderscheidingen aangevraagd.

“In januari 2019 al. Ze zitten allemaal (meer dan) twintig jaar bij de brandweer en dat is altijd genoeg geweest voor een koninklijke onderscheiding. Tot nu. Vanaf januari van dit jaar moet je meerdere dingen gedaan hebben om in aanmerking te komen voor een onderscheiding. Dan moet je bijvoorbeeld ook nog in een kerkenraad hebben gezeten of actief zijn geweest bij voetbal. Ik vond het leuk om het team hier nog een laatste keer mee te kunnen verrassen.”

Voor Hop (al 25 jaar brandweerman), Timmer (al 21 jaar brandweerman), Mostert (al 20 jaar brandweerman) en Vierhout (met 33 jaar de oudstgediende) is het een deeltijd baan, naast het werk. “Ik ben er zo’n vijftien uur per week aan kwijt. In drukke weken wat meer”, aldus Vierhout. Elke vrijdag is voor de brandweer. “Hierden is een aparte post, dus daar komt aardig wat administratie bij kijken.” Al met al een forse vrijwilligersbaan.

Het brandweerkorps Hierden bestaat uit achttien man. “Idealiter bestaat een korps uit twintig man, dus we willen er graag nog twee bij”, aldus Vierhout. Het is net geen baan voor het leven, maar de meeste mannen houden het wel een hele tijd vol. “De laatste die aangaf te willen stoppen, heeft negentien jaar vol gemaakt.”

Reind Mostert Koninklijk onderscheiden brandweerman
Reind Mostert

Jaap Hop brandweerman Hierden Koninklijk onderscheiden
Jaap Hop

Gert Timmer brandweerman Hierden Koninklijk Onderscheiden
Gert Timmer

Aart Vierhout brandweerman Hierden Koninklijk Onderscheiden
Aart Vierhout
 

Installatiebedrijf Hop vloerverwarming

Adresgegevens

Polenweg 30
8077 RV Hulshorst

Telefoon

T. 06-50208647

Meer info