Hierden schaatst Weissensee 2024

De eerste keer was in 2013, met zes man. Zes jaar geleden waren het er zestien. Nu gaan er twintig mee met ‘Hierden schaatst Weissensee’. Bijna iedereen gaat voor de volle tocht, de tweehonderd kilometer. Een enkeling zegt nog wel te zien hoe ver hij komt.

Hierden Weissensee 2024
(Foto @camera_zeevat Rene Zeevat)

“Jezelf uitdagen om tot het uiterste te gaan en dat in een prachtige omgeving. Daar halen we allemaal wel een kick uit.” Gerrit van den Berg ‘regelt’ de Hierdense onderneming

“Nou ja, regelen. Ik ben degene die zich eens in de vijf jaar hardop afvraagt wat we nu weer gaan doen. En dan maak ik een groepsapp aan.” Woensdag 24 januari komen ze aan, donderdag testen ze het ijs en vrijdag schaatsen ze. “In totaal zijn we daar met 35 man, van wie vijftien supporters.” Wederhelften, kinderen, maar ook ouders en schoonouders moedigen aan.

Of het een traditie wordt, eens in de vijf a zes jaar de Weissensee schaatsen, weet Van den Berg niet. “Dat kan maar zo.” Het gaat hem vooral om het ergens naar toe leven. “De training, de spanning en de uitdaging. In die prachtige omgeving het maximale uit jezelf halen. En schaatsen op natuurijs natuurlijk.”

Weissensee Viking
Onderschrift bij foto Viking: De groep uit Hierden is niet de enige lokale club die richting Oostenrijk gaat. Ook Schaatsvereniging Viking schaatst mee met zeven mannen en drie vrouwen.