Hierden komt niet door muur van DOS’37 en mist promotie naar eerste klasse

Door Marco Jansen - Wat Hierden in de tweede helft ook probeerde, het lukte niet om een bres te slaan in de muur die DOS’37 voor het eigen doel had opgetrokken. Elke keer als een Hierdenaar in schietpositie kwam, zat er weer een voet van een speler van de ploeg uit Vriezenveen tussen. (Foto's Jaap Hop).

Hierdoor kon Hierden de 2-1 achterstand niet meer repareren en speelt het volgend seizoen opnieuw in de tweede klasse. DOS’37 keert één jaar na de degradatie weer terug in de eerste klasse

Met drie bussen uit Hierden en vier bussen uit Vriezenveen en daarnaast talloze auto’s die naar Hattem waren gekomen was zaterdagmiddag het bosrijke sportpark het Achterveen van vv Hattem ‘de place to be’ voor ruim duizend Veluwse en Overijsselse voetballiefhebbers. Inzet voor Hierden en DOS’37 was na een goed seizoen promotie naar de eerste klasse. Beide partijen waren tweede geëindigd en twee rondes in de nacompetitie overleefd. De finale werd een apotheose vol spanning en sfeer, maar helaas ook met een onderbreking van drie kwartier voor het afsteken van knalvuurwerk.

vv Hierden tegen Dos 37

Het begon met een prachtige sfeeractie van twee kanten, waarna DOS’37 de teugels strak in handen nam. De Overijsselse formatie gaf Hierden geen tijd om op te bouwen, waardoor de roodwitten steeds vaster op eigen helft kwamen te staan. Het gevaar kwam van de snelle Shakki Mohamed aan de rechterkant en keeper Niels Doornhof kon een schot van Senna Silva van der Veen met moeite naast zijn doel tikken. Ewout Mulder kon Mohamed alleen ten koste van geel stoppen en de vrije trap werd door Job Derksen tegen de paal geschoten. Vlak voor de drinkpauze kon Brian Klaassen twee keer uitbreken, maar beide keren werd de spits afgevlagd voor buitenspel. Toen de wedstrijd weer hervat werd, wist Sander Thomas Senna Silva van der Veen in de zestien vrij te spelen en hij scoorde met een diagonaal schot in de verre hoek.

vv Hierden tegen Dos 37

Hierden moest oppassen dat het niet op 2-0 achter kwam, toen Ronald te Morsche een vrije kopkans over zag gaan. Het laatste kwartier voor rust kwam Hierden vaker op de helft van DOS’37 en kon Ewout Mulder een paar corners trappen. Mark Bottenheft had zijn vizier van afstand twee keer niet scherp staan. Ook Daan Schraverus probeerde het van ver.

vv Hierden tegen Dos 37

Het duel was even daarvoor stilgelegd door scheidsrechter Luuk van Zuijlen omdat er aanhoudend vuurwerk vanuit het Hierdense supportersvak werd afgestoken. Toen dit bij aanvang van de tweede helft opnieuw gebeurde, stuurde de arbiter alle spelers naar  binnen. Het oponthoud duurde 40 minuten en lange tijd was onzeker of de wedstrijd wel een vervolg zou krijgen. De grensrechter voelde zich bedreigd en wilde niet meer door, maar na overleg met de KNVB werd besloten om het duel toch uit te spelen, mits er niet nog een keer vuurwerk zou worden afgestoken.

Met de stewards van Hierden die zich inmiddels achter het doel hadden opgesteld, bleef het de tweede helft rustig zodat de focus weer op het voetbal kon. DOS’37 hield nog even de overhand, maar nadat Brian Klaassen een schot via een verdediger naast zag gaan, gooide Hierden definitief de schroom van zich af en zocht vol de aanval. Mark Bottenheft schoot de bal tegen keeper Nitert en invaller Dominique Denzel zag een kopbal van de lijn worden gehaald. DOS’37 ging voor de counter, dat leverde een grote kans op voor invaller Koen Nijkamp, maar Niels Doornhof redde uitstekend met zijn been.

Toen Jan Jurriën Hop een kwartier voor tijd naar voren was gestuurd, ging het alsnog mis. Senna Silva van der Veen kapte Mark Bottenheft en Gert Boonen uit en bood Ronald te Morsche de kans op 2-0. Volgens Hierden gebeurde dit in buitenspelpositie omdat Doornhof zijn doel al uit was. Teammanager Gosbert Kok protesteerde te fel en werd met twee keer geel achter de reclameborden gestuurd. Toch deed Hierden snel wat terug; onder druk maakte Nitert een verkeerde keuze en leverde in bij Brian Klaassen, die zich niet bedacht en de bal met een boog in het doel schoot. Het laatste kwartier liet Hierden weer zien conditioneel fit te zijn en zette aan. De corners leverden echter geen resultaat op. Denzel kreeg nog de grootste kans, maar hij schoot over. Terwijl de klok net op 90 minuten stond werd afgefloten, waardoor het feest bij DOS’37 losbarstte en Hierden een goede tweede helft niet beloond zag met de gelijkmaker.

Trainer Bert van Hunenstijn zei over de eerste helft: „We zijn een diesel, we starten meestal niet goed. De eerste 30 minuten kwamen we tekort maar na een omzetting waarbij Mark Bottenheft hoger op het veld ging voetballen, pakten we het initiatief. Ik heb tegen de supporters gezegd dat we hun steun hard nodig hebben ,verbaal en met hun armen, maar dat ze het niet moesten zoeken in knalvuurwerk. Iemand vond het nodig om een doos vuurwerk over de hoofden van spelers te schieten. Het waren geen mensen van Hierden die wij kenden, dan is het lastig te corrigeren. De grensrechter voelde zich bedreigd en was gestresst. Hij voelde zich niet veilig. Maar deze wedstrijd kon niet gestaakt worden, anders was er een andere onrust gekomen.”

Toen de wedstrijd na 40 minuten weer werd hervat zat Hierden volgens de coach goed in de wedstrijd. „We gaven dusdanig hoog druk dat DOS’37 ook niet meer de oplossing wist en twijfelden of ze voor de 2-0 moesten gaan. Ze kwamen niet meer tot voetbal. Wij kwamen er over de grond niet lekker doorheen” De 2-0 had volgens de coach nooit mogen tellen. „Dat was buitenspel, omdat onze keeper de goal al uit was en hun speler daar achter stond. Daar stond alleen nog Ewout Mulder achter, maar de grensrechter hield zijn vlag omlaag en de scheidsrechter zei dat de bal werd teruggetrokken, terwijl die vooruit werd gespeeld. Dat was een belachelijke en bepalende beslissing, want het was dik buitenspel. Gelukkig kwamen we meteen terug, en konden we nog druk uitoefenen en we hebben nog wel mogelijkheden gehad, maar veel schoten gingen niet lekker op de goal.”

van Hunenstijn vond het een prachtige finale met de hectiek die daarbij hoort. ,,In het veld was het fel, soms net iets over de grens heen. We hebben er keihard  voor gestreden om hier te komen en dan wil je zo’n finale ook winnen. Nu overheerst de teleurstelling, maar vanavond de trots. We gaan bij de club het seizoen vieren. Iedereen is gegroeid en Hierden staat als vereniging weer op de kaart.”
 
Om een plek in de eerste klasse: DOS’37 - Hierden 2-1 (1-0).  25. Senna Silva van der Veen 1-0, 75. Roald ter Morsche 2-0, 79. Brian Klaassen 2-1

vv Hierden tegen Dos 37
(Foto's Jaap Hop)