Heterdaad aanhouding fietsendieven

Harderwijk had al een tijd last van een verhoogd aantal diefstal van elektrische fietsen. Dit in het achterhoofd waren collega’s in Harderwijk al tijden scherp op verdachte situaties.

Op vrijdag 25 augustus 2023 werd er zeer alert gereageerd op een verdachte situatie

Collega’s zagen dat er zich twee mannen verdacht ophielden bij een fiets en dat zij ogenschijnlijk contact maakten met de bestuurder van een witte bestelbus een eindje verderop. Hierop is één collega uitgestapt waarop de twee mannen direct reageerden en zich uit de voeten maakten. Hierbij is een van de mannen met de fiets vertrokken. Collega zette te voet de achtervolging in en wist met behoorlijk verzet en met ondersteuning van oplettende de verdachte onder controle te krijgen en aan te houden. De fiets bleek van diefstal afkomstig. Hier stopt het verhaal niet:
 
Collega die een stopteken aan de witte bestelbus gaf bleek ondertussen namelijk al volop in een achtervolging te zitten. De bestuurder van de witte bestelbus negeerde namelijk het stopteken en probeerde op allerlei mogelijke manieren te ontkomen. Hierbij reed hij dwars door de slagbomen bij het ziekenhuis St. Jansdal. De witte bestelbus werd kort hierna door een andere dienstauto geramd waardoor het de bestelbus tot stilstand kwam. Echter gaf de bestuurder het nog niet op en zette het op een lopen. Maar ook hier werd de bestuurder weer snel gestopt, hij kreeg en zetje met een dienstvoertuig waarna hij onder dreiging van het stroomstootwapen aangehouden kon worden. In de bus werden nog twee elektrische fietsen aangetroffen, die na onderzoek ook van diefstal afkomstig blijken te zijn.
 
Het onderzoek naar de derde verdachte is nog in volle gang. De eerste verdachte werd onder andere aangehouden ter zake heling van een elektrische fiets, wederspannigheid tijdens aanhouding, vernieling aan politie eigendom (horloge van collega).

De tweede verdachte werd onder andere aangehouden valse kentekenplaten, heling van twee elektrische fietsen en vernieling van de slagbomen.

Bron Politie Veluwe West (intstagram)