Het wordt stil op de Veluwe .... einde veteranen rondrit

Door Lex Schuijl: Met pijn in het hart heeft het bestuur van Stichting Regionale Veteranendag Noordwest Veluwe afscheid genomen van de jaarlijkse veteranenrit door de gemeenten Ermelo, Putten en Harderwijk.

Het bestuur van de Stichting heeft vorig jaar, na de elfde editie van de Regionale Veteranendag,  al bekend gemaakt dat men met pijn in het hart afscheid gaat nemen van het rijdende defilé.

Veteraan Joop Hazeu uit Ermelo begrijpt het dilemma waarin de Stichting verkeert. “Na deze bekendmaking heeft een enquête onder de deelnemers van de rondrit namelijk uitgewezen, dat zij het liefst de interactie met de burger willen behouden.

Eigenlijk wil de Stichting dit eveneens, maar wil van de rondrit af omdat deze in verhouding te duur is ten opzichte van het geringe aantal veteranen dat deelneemt. In die zin verwijt de Stichting het de jongere veteranen dat zij verstek laten gaan, want uiteindelijk is de subsidie die de Stichting van de gemeenten ontvangt, voor alle veteranen bedoeld.” 
Het bestuur heeft vervolgens beloofd om na te denken over een andere opzet van deze veteranendag. Zo is de mogelijkheid geopperd om een programma voor de veteranen te organiseren met een afsluitende maaltijd op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. “Maar dit plan zet juist de interactie met de bevolking op de tocht,” aldus Hazeu. 

Alternatieven

Veteraan en Harderwijker Ruud Slangen onderschrijft deels de mening van collega Hazeu. ”Aan de chauffeurs ligt het niet, die zijn nog steeds bereid acte de préséance te geven met hun voertuigen.

Een festiviteit in het centrum in combinatie met allerlei activiteiten of afgezonderd in een kazerne, geniet volgens de uitslag van de enquête zeker niet aan de wens van een deel van de veteranen en staat in schril contrast met een veteranenrit, waar vervolgens de interactie met de burger volgt. Daar moet ook de jonge veteraan toch warm voor lopen?”

Rik van Velzen, zelf een jonge veteraan, werkt op de School Verbindingsdienst op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. Hij heeft zich bereid verklaard naar alternatieven te zoeken.

“Op dit moment zitten we nog in de planningsfase voor een alternatieve Regionale Veteranendag, die op 1 juli 2017 wordt georganiseerd en die op de Stille Wei wordt gehouden. Ons doel is om veteranen van alle generaties en alle missies aan te spreken met dit programma, waarbij we proberen hierbij ook de jonge veteranen met hun gezinnen te betrekken.

Onder voorbehoud hebben we een programma samengesteld. Een DJ verzorgt een muzikale reis door de tijd en voor de kinderen is er een springkussen en komen de mascottes, ‘Kiki en Koko’ de mascottes van Kok langs. De KMS (Koninklijke Militaire School) uit Ermelo toont haar kunnen met onder andere een hindernisbaan voor de kleintjes.

De Dutch Military Veterans stuurt een vertegenwoordiging en tenslotte wordt nog volop gezocht naar overige activiteiten.” 

Conclusie

Na een overleg met de burgemeesters van Harderwijk en Putten, een afgevaardigde van de gemeente Ermelo en de commandant KMS, kunnen de plannen verder worden uitgewerkt. Wanneer er mensen of bedrijven zijn die dit evenement willen ondersteunen en daarmee hun waardering voor de veteranen kenbaar willen maken, kunnen zij contact opnemen met rik­­[email protected] 

Kader

De Stichting heeft tot doel het bevorderen van de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen door de samenleving en het verstevigen van de intermenselijke relaties tussen veteranen onderling. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor de organisatie van de Regionale Veteranendag.