'Het verschil is er op het moment dat daar behoefte aan is'

Door Petronella van het Goor - Dienstbaar zijn aan de wijk, dat is wat de predikanten van wijkgemeente de Regenboog allebei voor ogen hebben. Het gebouw is veel meer dan kerkdiensten op zondag, rouw- en trouwdiensten door de week, clubs en catechisaties. Het is niet alleen een kerk, het is een huis van samenkomst. 

"Er repeteren koren, de schoolarts ontvangt er kinderen, Careander vergadert er en een vereniging van eigenaren komt er samen", zegt David Kroeze, wijkpredikant vanuit de Protestantse Gemeente Harderwijk

Pieter Both, wijkpredikant vanuit de Hervormde Gemeente  Harderwijk vult aan: "Een logopedist houdt er drie dagen in de week praktijk, politieke partijen hebben er een ledenvergadering en ook VCO Harderwijk heeft, voor Corona, hun ruim driehonderd juffen en meesters hier samen gebracht tijdens een studiedag."

Eredienst
En op zondag zijn er kerkdiensten. Standaard drie, soms wel vijf. En dat al ruim tien jaar lang. De Protestantse gemeente kerkte voorheen in basisschool de Triangel, de Hervormde gemeente kerkte in het Anker, in Stadsweiden. Beide gemeenten groeiden uit hun voegen en na jaren van overleg, werd in april 2010 de eerste steen gelegd. De eerste diensten waren op 6 februari 2011. Omdat het door Corona afgelopen februari niet mogelijk was om het tienjarig bestaan te vieren, is het verschoven naar het najaar. Aanstaande zondag 28 november, wordt er tijdens twee gezamenlijke diensten stil gestaan bij het jubileum. "Ik zal de preek houden en David doet de liturgie", aldus Pieter. En dat is een unicum, want hoeveel de beide gemeentes buiten kerkdiensten ook samen optrekken, de eredienst is altijd apart van elkaar. "We verschillen van elkaar, in stijl, liturgie en ook in inhoud",  zegt David. "Wij zijn wat moderner in de vormgeving, de Protestantse gemeente is wat minder traditioneel in inhoud", aldus Pieter.

Rituelen
Toch nemen ze ook wel dingen van elkaar over. "Ik geloof dat mensen rituele wezens zijn en de Hervormde gemeente heeft minder met de liturgische rituelen. Ik vind de Paaskaars, die David in zijn dienst gebruikt, een mooi voorbeeld. Die kaars bleef altijd op een prominente plek staan, maar wij gebruikten het helaas niet. Toen heb ik de Paaskaars als Kerstkaars gebruikt. De symboliek er van uitgelegd en sindsdien heeft de kaars ook in onze diensten betekenis." De predikanten houden zich ook beide aan de liturgische kleuren van het kerkelijk jaar. Niet in vol ornaat, met toga en stola, maar minder opvallend, met overhemd (Pieter) en stropdas (David).

Samenwerking
Sinds een aantal jaar zijn de clubs van beide kerken samengevoegd. Ook de Kliederkerk (maandelijkse diensten voor gezinnen met jonge kinderen) doen de beide gemeenten samen. "En als één van ons iets organiseert, zoals Summervibes, of de Top 2000 dienst, dan besteden we daar allebei aandacht aan in onze diensten", aldus Pieter. Het is een samenwerking die voor beide predikanten tot in lengte van dagen door mag gaan. Oftewel: "het verschil is er wel, maar vooral op het moment dat daar behoefte aan is", zegt David.

De kerkdiensten op zondag 28 november (om 9.00 uur en om 10.45 uur) mogen een maximum van 150 bezoekers per dienst ontvangen.

Meer informatie hierover is te vinden op regenboog.hervormdharderwijk.nl en pgharderwijk.nl.

Predikanten Regenboog Harderwijk